Vijver

Effectief je vijver bijhouden

vijver bijhouden

Een vijver is hartstikke leuk voor in je tuin en al helemaal als je vissen hebt. Maar een vijver kan wel de indruk wekken dat het veel werk kost. Dit hoeft niet persé als je de juiste benodigdheden voor je vijver hebt en hem effectief bijhoudt. Om dit proces te versoepelen en je hierbij te helpen hebben we een aantal korte tips op een rijtje gezet.

Basisbenodigdheden vijver

Om je vijver efficiënt te laten werken heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Beginnend bij een  vijverfilter. Een vijverfilter is bijna onmisbaar en zorgt ervoor dat het water helder blijft en zo de vissen goed zichtbaar blijven. Je kunt kiezen uit een mechanisch, biologisch of zowel een mechanisch als biologisch filter. De laatste optie wordt aangeraden omdat die het meest efficiënt vuildeeltjes en schadelijke stoffen uit je vijver filtert. Bij een vijverfilter heb je ook een filterpomp nodig die de vuildeeltjes transporteert naar het vijverfilter. De maximale grote van de vuildeeltjes die getransporteerd kunnen worden is afhankelijk van de pomp. 

Luchtpomp

Zorg dat je voorbereid bent op de winter- en zomermaanden. Om te voorkomen dat je vissen en planten het overleven, wordt een luchtpomp in je vijver aangeraden. Deze luchtpomp zorgt voor extra zuurstof en houdt het water in beweging. Dit is belangrijk wanneer het zuurstofgehalte afneemt in de warmere maanden. Afname van het zuurstofgehalte kan leiden tot acute vissterfte. In de wintermaanden zorgt een luchtpomp er juist voor dat er geen ijs op het water komt, dus het werkt ook als een ijsvrijhouder. 

Vijverstofzuiger

Zie je nou toch dat er teveel vuil in het water zit en begint je vijver er slechter uit te zien, dan kan dit het makkelijkste verholpen worden met een goede vijverstofzuiger. Met een vijverstofzuiger haal je eenvoudig vuil uit het water. In het voor- en najaar is het belangrijk om je vijver goed in de gaten te houden, want dit zijn de belangrijkste maanden voor een gezonde vijver. Voor maximale efficiëntie wordt het aangeraden om voor een vijverstofzuiger te gaan die zonder onderbrekingen door kan gaan.

Waterbehandeling

Als het goed is hoef je nu niet veel meer te doen aan je vijver, maar voor de zekerheid willen we nog een aantal tips geven voor als dit alles niet werkt. Je wilt natuurlijk een gezonde en heldere vijver hebben, dit kun je voornamelijk bereiken met de eerder genoemde punten. Merk je dat je water toch groen wordt? Dan zitten er teveel zweefalgen in je water en dit ga je tegen met een anti-alg middel. Je kunt bacteriën nog gebruiken om het water goed helder te houden (Tip: voorzie ook het filter van bacteriën). Houd tot slot de waterwaarden in de gaten. De waterwaarden zijn eenvoudig op peil te houden door kH, gH en pH toe te voegen.

Dus zorg eerst dat je de basisbenodigdheden voor je vijver hebt, zodat je vijver het meeste werk zelf kan doen. Merk je dat er nog vuil achterblijft in de vijver haal dit vuil dan eenvoudig met met een efficiënte vijver. Is de vijver nog niet helemaal helder, kijk dan of je het kan verhelpen met de juiste waterbehandelings middelen.