Tuin algemeen

Duurzaam tuinieren doe je zo!

duurzame tuin

Veel mensen genieten ervan om in de tuin te werken. Het kan daarnaast ook erg leuk zijn om je te verdiepen in het tuinieren en bijvoorbeeld je groenten zelf te kweken. Ga je dat doen, dan kun je duurzaam tuinieren overwegen. Hoe kun je dan duurzaam tuinieren horen we je vragen? Geen nood, in deze blog helpen we je hierbij. 

Stop met schoffelen als je je eigen groenten gaat verbouwen

Als je zelf groenten gaat verbouwen moet je als eerste stoppen met spitten en schoffelen. De bodem bestaat namelijk uit een perfect op elkaar ingespeeld systeem, en dat verpest je door dit telkens weer overhoop te gooien. Daarmee verstoor je het bodemleven en verarm je de grond. Bovendien groeit er juist sneller onkruid in omgespitte grond en komt er veel CO2 bij vrij. 

Een gezonde bodem krijg je zo!

Beter kun je een laag organisch materiaal aanbrengen op de grond. Doe je dit met compost, dan kun je daarmee het onkruid onderdrukken en houdt de bodem meer vocht vast, waardoor je minder vaak moet sproeien. Voor je het weet gaan er wormen, bacteriën en schimmels leven, die super goed zijn voor de tuin. 

De juiste planten in je duurzame tuin

Door de juiste planten te kopen, wordt ook de natuur daar beter van. Denk daarom ook eens aan inheemse planten, die hier al duizenden jaren voorkomen en onderdeel uitmaken van ons natuurlijke ecosysteem. Veel insecten zijn namelijk afhankelijk van specifieke planten, en laat die nu meestal inheems zijn. Veel hiervan bloeien ontzettend lang en zijn ook nog eens gemakkelijk te onderhouden. 

Een belangrijk onderdeel van duurzaam tuinieren is dat je niet te afhankelijk bent van aankopen. Door de basis goed onder de knie te krijgen, maak je van een enkele plant een hele groep, verzamel je zelf zaadjes die jouw tuin vullen met bloeiende planten, en door precies te weten hoe je water geeft, bespaar je water en gaan je planten diep wortelen.

Maak je eigen compost

Zelfs in de kleinste tuin of balkon kun je zelf compost maken. Er zijn natuurlijk wel enkele zaken waar je op moet letten als je compost gaat maken. Let bijvoorbeeld op de juiste verhouding: niet alleen maar droge takjes, en ook niet alleen maar oude groenten. Leg je composthoop niet op een gesloten ondergrond, zoals tegels. Bijna al je plantaardige keukenresten kun je op je composthoop gooien, maar pas op met snoeiafval.