Uncategorized

Eerste hulp bij het creatief inrichten van een kleine stadstuin

Wil je een stadstuin efficiënt inrichten? Dan kun je wel wat tips gebruiken!

Een stadstuin inrichten is niet voor iedere stedeling even gemakkelijk. En de reden daarvoor is vrij simpel: een stadstuin is vaak een kleine tuin met een beperkte hoeveelheid ruimte. En door de beperkte ruimte moeten er keuzes gemaakt worden. Niet alles kan, lang niet alles. Mensen die een efficiënte stadstuin willen ontwerpen kunnen dan ook wel wat tips om een kleine tuin in te richten gebruiken. Wij zijn te rade gegaan bij weblogs en ervaringsdeskundigen en hebben de beste tips om een kleine tuin in te richten voor je in kaart gebracht. Want waar moet je op letten? Wat moet je vooral wel en wat moet je niet doen als je een stadstuin inrichten wilt?

Functie van de stadstuin: een belangrijk aandachtspunt bij de inrichting

Een van de voornaamste tips om een kleine tuin in te richten, is het bepalen van de belangrijkste functies of functies van jouw tuin. Wil je voornamelijk een zitplek hebben om van het uitzicht te genieten? Of moet de tuin lekker groen en vrolijk zijn, ingericht met bloemen en dergelijke? Het kan ook zijn dat de hoofdfunctie van jouw stadstuin tuinieren is of een moestuin maken. Uiteraard bepaalt de functie ook de inrichting. Een tuin waarin je vooral wilt zitten heeft een zitplek nodig. Ga je voor een moestuin, dan heb je een goede bodemsamenstelling nodig en groenten/fruit/planten, et cetera om te verbouwen.

tips om een kleine tuin in te richten
De keuze voor (al dan niet) een zitplek in de tuin

Een tweede cruciaal punt van aandacht als je een stadstuin inrichten wilt, is het bepalen welk soort zitplek in de tuin handig is. Ga je voor een klein en functioneel bankje? Of kies je voor een (kleine) loungeset om optimaal te kunnen ontspannen? Wanneer je de ruimte in de tuin optimaal wilt kunnen benutten, is het bijvoorbeeld slim om te kiezen voor een inklapbare tuinset of een tuinbankje dat je kunt vergroten, verkleinen of kunt inklappen. Wanneer jouw tuin alleen een functie als moestuin heeft of je nauwelijks in de tuin komt, is een aparte zitplaats in de tuin wellicht niet een nodig.

De tuin optisch groter laten lijken is niet moeilijk

Gelukkig bestaan er ook trucjes om een kleine stadstuin groter te laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het gebruiken van grote tuintegels. Wanneer je in de tuin gebruikmaakt van vlonderplanken, dan is het aan te raden om deze terrasplanken in de breedte te leggen. Zo lijkt de tuin groter en ruimer.

Benut ook de hoogte

Waar een kleine tuin in de breedte en qua omtrek begrensd is, geldt dat natuurlijk niet voor de hoogte. Kies bijvoorbeeld voor hoge heggen, een plantentafel of een trolley. Schuttingen kun je ook benutten door er bijvoorbeeld een plantenbak, hangplant of gezellige decoraties aan op te hangen. Zo benut je de ruimte in een qua omtrek beperkte stadstuin op een perfecte manier. Alvast veel plezier gewenst bij het inrichten en doe je voordeel met onze tips!