Tuin algemeen

Handleiding bij het gebruiken van een kettingzaag

Wanneer je besluit om zelf jouw bomen of struiken te snoeien of zelfs te kappen, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Voordat je aan de slag kunt, is het van belang dat jij jouw veiligheid waarborgt. Niet alleen jijzelf dient veiligheidsvoorschriften aan te houden, zorg ook dat er geen gevaarlijke situaties voor jouw omgeving kunnen ontstaan. Wanneer je over de juiste veiligheidsmaatregelen en de vergunning beschikt, kan jij jouw kettingzaag online kopen. In de online webshop vind je de beste kettingzagen terug, waarmee jij de kap-klus kunt klaren.

Een geschikte kettingzaag kiezen

Er bestaan uiteraard heel wat kettingzaagmerken. En hoe weet jij nou welke soort of welk merk kettingzaag het beste bij jou past? Er zijn verschillende varianten van kettingzagen op de markt. Zo heb je de benzinezaag, de elektrische zaag of de accu zaag. Wanneer je thuis in je eigen tuin aan de slag gaat, kan je al erg veel met een Stihl accu kettingzaag. Deze kettingzaag is zowel binnen- als buitenshuis goed inzetbaar. Het grootste voordeel aan een accu kettingzaag, is dat je erg beweeglijk kunt zijn. Door de compacte accu kan je namelijk snoerloos te werk gaan. Daarnaast is een accu zaag ook een bewuste keuze, doordat deze geen uitlaatgassen heeft en een stuk minder lawaai maakt dan een benzine kettingzaag.

Aan de slag

Wanneer je de juiste uitrusting draagt en jouw kettingzaag binnen hebt, is het tijd om de tuin onder handen te nemen. Let er altijd op dat de kettingrem is geactiveerd voordat je de kettingzaag aan zet. Als je dit hebt gedaan, kan je het plastic beschermlaagje van het zaagblad halen. Druk nu de decrompressieklep in zodat de motor rustig kan starten. Hierna zet je de schakelaar aan het handvat op de startknop. Leg de zaag hierna op een vlakke ondergrond maar zorg dat het zaagblad nergens mee in contact kan komen. Zet je voet in het handvat, om de zaag tegen de grond gedrukt te houden.

Druk met je rechterhand de zaag omlaag en pak met je linkerhand de greep van het starttouw vast. Het is de bedoeling dat je langzaam aan het starttouw trekt, tot je merkt dat er wat weerstand komt. Daarna kan je gerust wat sneller en meerdere keren aan het starttouw trekken. Let er wel op, dat je het starttouw goed verticaal houdt, wanneer je eraan trek, want dan wordt slijtage voorkomen.

Als het goed is, start de motor nu kort, maar slaat deze dan weer af. Op dit moment verschuif je de schakelaar op het handvat iets naar het midden. Trek nu nog één keer aan het starttouw en de motor zal starten. Nu de motor gestart is raak je de versnelling kort met de wijsvinger aan, op die manier schiet deze in stationair stand. Til de zaag nu voorzichtig op en maak de kettingrem los. Je kunt nu aan de slag!

Tips voor tijdens het snoeien en kappen

Wanneer je een boom of struik gaat snoeien of kappen, bedenk dan van tevoren welke vorm je het geheel wilt geven. Dan voorkom je dat je improviseert en behaal je altijd het gewenste eindresultaat.