Planten

Hoe verzorg je een bananenplant buiten?

Hoe verzorg je een bananenplant buiten

De bananenplant (Musa) heeft een tropisch uiterlijk. Het is de perfecte kamerplant, maar hij kan ook buiten staan. In je tuin vraagt deze plant wel om extra verzorging. Op het gebied van zonlicht en water kan hij behoorlijk veeleisend zijn. Verzorg de bananenplant met liefde, dan beloont hij jou met zijn prachtige bladeren én, als hij zich in zijn element voelt, vruchten.

De bananenplant buitenhouden

De meeste bananenplanten kunnen prima binnenshuis staan, maar zijn niet geschikt voor buiten. Dit komt omdat deze planten niet winterhard zijn. De Musa Basjoo is de enige winterharde soort. Deze kan het gehele jaar door buiten blijven staan. Andere soorten kunnen alleen in de warme zomermaanden naar buiten, maar moeten binnenshuis overwinteren.

Verzorging van de Musa Basjoo (Japanse vezelbanaan)

Wil je het gevoel van de tropen naar je tuin halen? Koop een Musa Basjoo en plaatst hem in de volle grond of in een grote pot.

De Musa Basjoo is een winterharde bananenplant. Hij wordt ongeveer 2 meter hoog en 70 cm breed. De vruchten (bananen) van deze plant zijn niet eetbaar, maar wel mooi om te zien.

Verzorging

  • Op een zonnige standplaats (hoe meer zonlicht, hoe beter)
  • Heeft in de zomer veel water nodig
  • Vóór de winter de stam en de wortels tegen de kou beschermen

Bananenplanten buiten laten overleven

De bananenplant komt veel in tropische landen voor. Hier wordt hij gekweekt om zijn gele vruchten. Het West-Europese klimaat is te koud voor de bananenplant. Hierdoor komt hij niet tot bloei, en kunnen de wortels in de winter ook nog eens afsterven. Een uitzondering vormt de Musa Basjoo.

Kan een bananenplant buiten overleven? Dat kan met de Musa Basjoo. Alle andere Musa’s zijn alleen geschikt als kamerplant. Je kunt ze in de warme zomermaanden wel buitenshuis zetten. Zorg voor een geleidelijke overgang van schaduw (binnenshuis) naar zonlicht (buiten).

Wanneer de temperatuur ’s nachts onder de 10 °C komt, wordt het tijd om de bananenplant naar binnen te halen. De minimale temperatuur overdag bedraagt 14 °C.

Wat is de beste plek voor een bananenplant?

Deze plant houdt van veel zonlicht. Plaats hem binnenshuis zo dicht mogelijk bij het raam, het liefst op het zuiden, oosten of westen. In de tuin zet je hem in de volle zon. Maar let op, hij is veel eisend met betrekking tot water. De grote bladeren verdampen namelijk veel vocht. Geef daarom in de zomermaanden voldoende water, en wees hier in de winter spaarzaam mee.

Signalen dat het soms niet goed gaat met deze plant:

  • De bladeren hangen: een teken dat de plant te weinig licht krijgt
  • Een trage groei: hij krijgt te weinig voeding
  • Onderste bladeren worden bruin: een natuurlijk proces
  • Een gele gloed over de bladeren: te veel licht
  • Bladeren gescheurd: natuurlijke reactie op sterke wind
  • Rotte plekken bij de stam: te veel water

Kan een bananenplant buiten overleven in een ander klimaat?

Ons klimaat blijft veranderen. Hoe verzorg je een bananenplant in de winter wanneer het steeds warmer wordt? In de toekomst kan deze plant mogelijk buiten blijven staan. Dit kan ook wanneer je hem meeneemt naar een warmer klimaat, bijvoorbeeld Zuid-Spanje.