Overig

Automatische tuinbewatering

Water voor de tuin

Als er elke dag een buitje van een half uur zou vallen, hadden we genoeg water voor onze planten en het gazon. Dit is echter geen werkelijkheid. Het kan in Nederland wekenlang droog blijven. Met als gevolg dat de tuin er niet meer zo florissant bij ligt. Planten en gras hebben regelmatig vocht nodig om te groeien. Vooral een té droog, warm voorjaar, wanneer de planten net hun groeistart maken, is desastreus voor de gewassen. De tuin bewateren is eigenlijk in het groeiseizoen van planten altijd hard nodig.

Aanleg tuin

Vóórdat je een tuin gaat aanleggen is het verstandig om na te denken over tuinbewatering. Met de droge zomers van tegenwoordig is tuinbewatering een must. Heb je een wat grotere tuin dan is automatische beregening prettig om te hebben. Géén slangen uitrollen en aansluiten op een kraan die je nu net nodig hebt om je wasmachine te laten draaien. De tuin beregenen met een automatisch systeem is alsof er een zacht buitje valt op de grasmat of de planten. Voordat de tuin wordt aangelegd is het veel makkelijker om onder de grasmat een bewateringssysteem aan te laten aanleggen, dan in een bestaande tuin.

Automatische beregening systemen

Tegenwoordig kun je tot op de druppel, nauwkeurige beregening laten aanleggen. Sproeiers kunnen precies daar sproeien, waar het nodig is en niet op het trottoir of bij de buren in de tuin. Een ondergronds sproeisysteem is van alle gemakken voorzien en kan via een computer worden aangezet. Water geven met een tuinslang kost ontzettend veel tijd. Automatische de tuin bewateren, heeft als voordeel dat het niet meer water kost dan nodig is. Heb je de mogelijkheid om met opgevangen regenwater te sproeien dan is dat prima voor het milieu. Ook kan gebruik worden gemaakt van elektriciteit die met zonnen-energie is opgewekt.

Sproeisysteem instellen

Het is zinvol om een sproeisysteem aan te schaffen voor het gedeelte tuin, wat jij voor ogen hebt. Heb je dicht op elkaar staande planten in de borders, dan hebben deze minder water nodig. De vochtigheid van de bodem is dan hoger dan het vrijliggende gazon. De tuin beregenen kan met een automatisch systeem, ook in de periode wanneer je op vakantie bent. Er zijn ontzettend veel systemen om tuin bewatering te realiseren. Bedenk wel, dat het aanbrengen van een sproeisysteem een klus is die bij voorkeur door deskundige tuiniers moet worden gedaan. Ga informeren en kijk welk beregeningssysteem het beste is voor jou tuin.