Erfafscheiding

Verschillende soorten natuurlijke schuttingen

Verfraai je tuin met een natuurlijke erfafscheiding

Een schutting geeft je de privacy die zo aangenaam is in een achtertuin. Als je voor een natuurlijke schutting kiest, zorg je ervoor dat je erfafscheiding perfect bij de rest van je tuin past. Je tuin kan er zelfs groter door lijken, omdat het natuurlijke materiaal de illusie wekt dat je tuin verder gaat vanaf de schutting. Natuurlijke schuttingen zijn er in allerlei varianten. Ze verschillen in uitstraling, prijs, verwachte levensjaren en onderhoud. Zo kan je een natuurlijke erfafscheiding kiezen die past bij jouw wensen.

Heidematten

Heidematten zijn een van de populairste natuurlijke schuttingen. Niet vreemd, want behalve natuurlijk en mooi om te zien zijn ze ook milieuvriendelijk en goedkoop. Het grote voordeel van heidematten is bovendien dat je ze kunt gebruiken als ondergrond voor een klimplant. Zelfs als de klimpant pas net gepland is, heb je al privacy door de dichtheid van de heidemat zelf. De levensduur van heidematten is zo’n vijf à zes jaar. Hoe lang de mat in jouw tuin mee gaat, hangt onder andere af van eventuele beplanting tegen de mat en of er zon op de heidemat staat. Onderhoud is niet nodig.

Rietmatten

Net als heidematten zijn rietmatten populair door hun lage prijs en veelzijdigheid. Rietmatten hebben een lichtere kleur en andere uitstraling. Ze geven je tuin een tropisch effect. Vooral in combinatie met bamboe kan een rietmat je tuin een exotische look geven. Een groot voordeel is dat je een rietmat eenvoudig zelf op maat kunt maken. Het materiaal is makkelijk te bevestigen. Een rietmat kan wel 10 jaar meegaan. Onderhoud is niet nodig, maar je zult wel kunnen zien dat rietmatten door weer en wind langzaam van geel naar grijs verkleuren.

Wilgenmatten

In tegenstelling tot heidematten en rietmatten hebben wilgenmatten een wat minder nonchalante uitstraling. Het strakke bruin kan goed worden gecombineerd in een moderne tuin terwijl het toch voor een natuurlijk afscheiding zorgt. Een wilgenmat kan maar liefst 15 jaar meegaan. Als je deze vanaf de start strak bevestigd, is er geen onderhoud nodig.

Bamboematten

Bamboematten worden niet alleen als natuurlijke schutting gebruikt, ook puur ter decoratie zijn ze populair. Bamboe is stevig genoeg om los als natuurlijk afscheiding te plaatsen, maar ze kunnen ook tegen een bestaande schutting worden bevestigd. Als de matten zwevend worden bevestigd, dus een stukje van de grond, is de levensduur 10-15 jaar.

 

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/295900638000256289/