Overig

Besparen met behulp van zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is een populaire investering. Vooral vanwege de vele voordelen die ze je te bieden hebben. Ze zijn namelijk niet alleen goed voor duurzame energie, maar kunnen je ook in financieel opzicht profijt opleveren. Lees er hier alles over.

Zonnepanelen dragen in eerste instantie bij aan een gezonder milieu. Ze produceren schone energie, die tot wel dertig keer minder CO2 uitstoot dan energie van kolen of gas. Ze brengen het milieu minder schade toe en zijn dus maar al te welkom, nu het milieu zo op de tocht staat. Maar dat is niet het enige waar de panelen goed voor zijn. Je bespaart er namelijk ook veel geld mee. Met zonnepanelen voorzie je jezelf in energie en hoef je deze dus niet langer in te kopen bij nutsbedrijven. Dat scheelt je veel geld. Hoeveel? Dat verduidelijken we graag met een rekensommetje.

Geld besparen

Zonnepanelen zijn duur. Ze lijken daardoor in eerste instantie vooral veel geld te kosten in plaats van op te leveren. Maar niets is minderwaar. Ze zorgen namelijk voor een stuk lagere energiekosten. Energiekosten maken een groot deel uit van onze totale maandelijkse lasten. Zonnepanelen kunnen dit deel aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen. Ter illustratie: om een gemiddeld huishouden van energie te voorzien, heb je zo’n acht à veertien zonnepanelen nodig, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 11.700 euro. Niet mis, maar hiermee betaal je wel ieder jaar zo’n 1.200 euro minder aan kosten, waardoor de investering binnen tien jaar is terugverdiend. Zonnepanelen kennen een zeer lange levensduur van minstens 25 jaar, aangezien ze geen bewegende onderdelen bevatten en er dus geen mechanische slijtage kan optreden. Dat betekent dat je na tien jaar, als de panelen zich eenmaal hebben terugverdiend, nog zeker vijftien jaar pure winst opstrijkt.

Zonnepanelen worden daarnaast steeds voordeliger. Hoewel ze vroeger voor het merendeel onbetaalbaar waren, is de investering nu voor steeds meer mensen haalbaar. Dat betekent ook dat de jaren waarin ze hun vruchten afwerpen een stuk sneller komen.