Overig

Een groene tuin? Kies voor milieuvriendelijke tuinverlichting!

solar tuinverlichting

Heb jij duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel staan? Dan wil je daar misschien ook rekening mee houden als je tuinverlichting gaat uitkiezen. Er zijn diverse manieren om voor de meest groene en duurzame buitenverlichting te gaan. In deze blog lees je de drie beste opties. 

  • Solar tuinverlichting

Solar tuinverlichting werkt met behulp van een zonnepaneel. Door de zon laadt de batterij van deze lampen overdag dus op, zodat er in de avond verlichting is. Omdat zonlicht een onuitputtelijke bron van groene energie is dit een stuk milieuvriendelijker dan lampen die op elektriciteit werken. Ook zijn er bijvoorbeeld minder fossiele brandstoffen nodig. Bij het verbranden van deze brandstoffen, een proces dat nodig is voor het opwekken van stroom, wordt CO2 uitgestoten. Met solar tuinverlichting kies je dus voor een lager energieverbruik en bijkomend een lagere energierekening én een lagere CO2-uitstoot. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. 

Een bijkomend voordeel van tuinverlichting op zonne-energie is dat de lampen supersnel geïnstalleerd zijn, omdat er geen kabels of stopcontacten voor nodig zijn. Plaats de lampen op deze manier overal in de tuin, ook op moeilijk bereikbare plekjes. En wees niet bang: direct zonlicht is niet perse nodig, dus ook op druilerige dagen laadt de batterij van je solar tuinlampen gewoon op.

  • Led verlichting

Led verlichting is ontzettend duurzaam. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gloeilampen werken led lampen namelijk met elektronische componenten (een Led Emitting Diode), die speciaal gemaakt zijn om stroom op een zeer efficiënte wijze om te zetten in verlichting. Hierdoor wordt wel 90% van opgewekte stroom direct omgezet in licht. Ter vergelijking: bij gloeilampen wordt slechts 25 tot 30% van de stroom daadwerkelijk omgezet in verlichting, terwijl de rest verloren gaat aan het verwarmen van de gloeidraden. Wil je dus voor duurzame en milieuvriendelijke buitenverlichting gaan? Dan is led altijd de beste keuze. 

  • Slimme buitenverlichting

Slimme buitenverlichting bedien je met een app op je telefoon of tablet. Hierop kun je, of je nu thuis bent of niet, altijd de lampen aan- of uitzetten en meestal ook dimmen, automatiseren en personaliseren. Kies bijvoorbeeld voor een vrolijk kleurtje voor je verlichting of stel schema’s in zodat de lampen automatisch gaan branden. Deze schema’s zorgen ervoor dat je zelf kunt regelen dat de lampen niet onnodig aanstaan. Stel in de app bijvoorbeeld in dat ze in de avond een paar uurtjes moeten gaan branden en dat ze daarna vanzelf uitgaan. Vergeet je ze toch uit te zetten? Dan doe je dat gewoon vanaf iedere locatie. Op deze manier staat je verlichting alleen aan als dat écht nodig is. 

Kies voor een groene tuin met milieuvriendelijke buitenverlichting door bijvoorbeeld solar tuinlampen, led lampen of slimme lampen aan je tuin toe te voegen. Zo ben je goed bezig voor het milieu én bespaar je op je energierekening. Een win-winsituatie.