Tuin algemeen

Eigen tuin ontwerpen

Heb jij een tuin en moet deze nog aangelegd worden? Wil je hier iemand voor inhuren of wil je toch zelf een tuin ontwerpen? Een eigen tuin ontwerpen is veel werk maar het is zeker te doen. Een zogeheten DIY tuin ontwerpen(Do it yourself) is niet alleen leuk, maar ook nog eens veel voordeliger om aan te leggen dan wanneer je een professionele tuinman inschakelt. Lees snel verder voor meer informatie.

DIY tuin ontwerpen

Een eigen tuin ontwerpen is veel werk. Het is het beste om het ontwerpen van je tuin in stapjes aan te pakken. Maak als eerste een lijstje waarop al je wensen staan. Wat voor planten wil je hebben? Moet er een schutting komen. Wil je een terras of een vijver? Als je alle wensen voor je eigen tuin hebt opgeschreven maak je daar een schets. Deze schets hoeft niet professioneel te zijn maar het moet voor jou duidelijk zijn waar je alle onderdelen van je tuin graag wilt hebben. Kijk ook goed of je over de technische kennis beschikt om deze onderdelen te plaatsen. Ook een echte doe-het-zelver laat experts komen om bijvoorbeeld de waterinstallatie te doen.

Duurzaam tuinieren

De laatste jaren is er in Nederland veel meer belangstelling voor duurzaam tuinieren. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op de veranda. Bij duurzaam tuinieren is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de stand van de zon. Het is niet alleen fijn om zomers lekker in de zon te zitten, maar ook voor de planten en struiken die je graag in je tuin wilt neerzetten is het beter om zoveel mogelijk zon te krijgen.

Zelf een tuin ontwerpen

ALs je besluit om zelf een tuin te ontwerpen dan zijn hier nog een paar tips voordat je gaat beginnen. Laat je het zand aanleveren of bestel je het zelf bij de groothandel? Ga je het terras zelf betegelen of laat je dat doen? Leg je de verlichting zelf aan in je tuin of huur je een elektricien in? Graaf jezelf een kuil voor de vijver of laat je dat doen?

Veel succes met het ontwerpen van je tuin.