Tuin algemeen

Het is weer die tijd van het jaar: Aan de slag met herfstbladeren

Aan de slag met herfstbladeren

De één vindt dat ze alleen maar gladheid en andere overlast veroorzaken. De ander is ieder jaar opnieuw verrukt over de kleurenpracht en het nut van herfstbladeren. Mocht je nu denken: het nut? Dan nodigen we je extra uit om verder te lezen. Herfstbladeren zijn namelijk erg functioneel. Herfstbladeren wegwerken kan altijd nog.

Vallende bladeren

In het najaar laten bomen hun bladeren vallen, een bekend fenomeen. Wat niet iedereen weet is, dat bomen dat bewust doen. In de winter kunnen ze minder vocht tot zich nemen. Door zich te ontdoen van hun bladeren voorkomen ze simpelweg dat ze uitdrogen. Doordat bomen ook stoppen met het aanmaken van chlorofyl, dat voor de groene kleur zorgt, zijn de vallende bladeren allesbehalve groen. Bladeren opruimen in de herfst is dan vaak het eerste waar veel mensen aan denken.

herfstbladeren wegwerken

Compost

In sommige plaatsen worden er door de gemeente bladkorven geplaatst. Hier kan je in één keer van al je bladeren af, hoewel je soms de volgende dag weer opnieuw kunt beginnen. Maar wat de gemeente kan, composteren, kan jij ook. Met gecomposteerde bladaarde blijft je tuinaarde langer luchtig én vochtig. Bladaarde maak je eenvoudig zelf door een aantal vuilniszakken vol vochtige bladeren dicht te binden en er een paar gaatjes in te prikken. Na ongeveer een jaar bewaren op een koele plek en regelmatig omdraaien, hebben zich micro-organismen en bacteriën gevormd. Met een beetje geluk heb je meteen wormen gekweekt. Je tuin gaat hier heel blij mee zijn.

herfstbladeren wegwerken

Bladaarde in een bak

Heb je erg veel blad? Timmer dan een bladaardebak. Sla een paar paaltjes in de grond, bevestig er planken of gaas tussen, en maak een soort lasagne met afwisselend laagjes bladeren en laagjes tuinaarde. Ook jij hebt volgend jaar zelfgemaakte bladaarde. Bladeren opruimen in de herfst kan altijd nog, als je over hebt.

Beschermende laag voor planten

Met herfstbladeren kan je ook je vorstgevoelige planten blij maken. Als je het rond hun wortels uitstrooit, vormt zich vanzelf voedende humus.

Slaapkamers voor dieren

In plaats van alle herfstbladeren wegwerken, kan je ook de dieren in je tuin een groot plezier doen. Als je namelijk een hoop maakt van herfstbladeren, kan bijvoorbeeld een egel daar zijn winterslaapplek maken. Waarschijnlijk krijgt hij ook nog eens gezelschap van allerlei insecten. Kies voor deze herfsthoop wel een plek tegen een schuurtje of onder een heg, en leg er wat takken overheen. De dieren zullen je dankbaar zijn!