Tuin algemeen

Keuze uit verschillende grassoorten in je tuin

Een gazon in je tuin is altijd mooi om te zien en handig in gebruik, als je bijvoorbeeld gezellig met de kinderen wilt spelen of een picknick in je tuin wilt houden. Het is daarom van belang om het juiste soort gras te kiezen wat bij jouw gazon past en waar je met de nodige onderhoud nog vele jaren van kunt genieten. Het soort gras dat je kiest hangt dus af van wat je met je gazon van plan bent. Heb je een tuin met veel schaduw, dan dien je een ander grassoort te gebruiken dan wanneer het gazon wordt gebruikt voor spelende kinderen.


De meest gebruikte grassoorten zijn:

Speelgras
In Nederland is speelgras de meest gebruikte variant. Dit gras is ideaal voor gezinnen. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten, rennen en spelen, zonder dat het gras er enorm onder gaat lijden. Dit komt omdat speelgras uit allerlei diverse sterke grassoorten bestaat en tegen wilde kinderen bestand is. Maar ook als ouder kun je rustig met je kinderen lekker voetballen op dit gras, zonder dat het gras beschadigd raakt. Speelgras blijft altijd mooi en mocht het toch beschadigd zijn, dan heeft het een snelle hersteltijd.

Siergras
Spelende kinderen moet je juist niet op siergras laten komen. Daar is dit soort gras niet voor bedoeld, maar dient ter decoratie. Het is de bedoeling dat siergras met een fris en groen gazon je tuin opfleurt. Siergras bestaat juist uit hele fijne grassoorten, die er niet tegen kunnen als er veel overheen gelopen wordt. Het onderhoud van siergras is wel iets intensiever. Dit gras moet dan ook regelmatig gemaaid worden om het mooi, fris en groen te houden.

Schaduwgras
Als je een tuin hebt waar veel schaduw is, dan is het beste om te kiezen voor schaduwgras. Dit gras bestaat ook uit stevige grassoorten, alleen is het beter tegen schaduw bestand. Maar ook kan dit gras heel goed tegen de zon en droogte. Het hoeft geen probleem te zijn als je kinderen op dit gazon spelen, want het is goed bestand tegen intensief gebruik.

Sportgazon
Misschien is dit gras niet helemaal geschikt voor in een tuin. Sportgras kan namelijk zeer intensief gebruikt worden, om bijvoorbeeld op te sporten. Een sportgazon is dan ook heel geschikt voor sportvelden of leg een speelveld naast je woning aan, zodat de kinderen daar onbeperkt op kunnen spelen en sporten.

Het onderhoud van je grasmat
Bij elke grassoort geldt, dat je je gazon goed moet onderhouden om het gezond en mooi te houden. In de zomermaanden groeit het gras het hardst dus maai in deze periode zeker één tot twee keer per week en bemest je gazon regelmatig. In hele droge periodes is het verstandig om het liefst in de namiddag of begin van de avond je gazon regelmatig te besproeien.