Tuin algemeen

Tuinverharding, welke opties heb ik voor in de tuin?

Het kiezen van de juiste tuinverharding kan een uitdaging zijn. Er is veel aanbod en iedere tuinverharding heeft zijn voor- en nadelen met een bijbehorend kostenplaatje. Ga je voor een deel van je tuin bestraten, een terras of een pad? Onderstaand vind je een aantal tips om de juiste tuinverharding te kiezen.

Tips voor tuinverharding aanleggen

Ten eerste doe veel inspiratie op in de omgeving of via internet. Je zult zien dat je al snel een idee hebt wat je mooi vindt. Tijdens deze fase is het tevens belangrijk om te kijken naar de kleur en de grootte van de stenen. De kleur en de grootte van de stenen bepalen of de tuin een klassieke, moderne of een koele sfeer zal uitstralen. Ook is het wijsheid om de tinten en stijl van je woning mee te laten wegen in je keuze.
Daarnaast kennen wij in Nederland diverse seizoenen. Deze seizoenen zorgen ervoor dat een tegel anders kan gaan ogen. Zo kunnen wittere tinten fel zijn in de zon, donkere tinten een grauwe uitstraling geven en kunnen andere tegels glad worden bij nat weer.
Bedenk in welk verband de aanleg tuinpad moet worden geplaatst. En ten slotte vergeet niet een beetje groen in de tuin om een gezelligere en gemoedelijkere sfeer te krijgen.

Afwegingen aanleg tuinpad

Beton
Betonnen bestrating ziet er prima uit en is een van de goedkoopste opties. Het voordeel van beton is dat dit in verschillende kleuren beschikbaar is. Deze type tuinverharding gaat meerdere jaren mee en verliest zijn kleur niet door weersomstandigheden. Omdat deze stenen gelegd worden met los zand, zal het nodig zijn om het onkruid bij te houden. De gemiddelde prijs voor deze verharding is €15,= per m2.

Natuursteen
Natuursteen is een prachtige manier om de tuin te verharden, maar wel een kostbare manier. Doordat iedere natuursteen zijn eigen kenmerken heeft, kan tuinverharding aanleggen een tijdrovende klus worden. Tevens kan deze steen beschadigen en is het niet bestand tegen zuur. De prijs varieert van €10,= tot €100,= per m2.

Kasseien
Een relatief grote en klassieke steen is bijvoorbeeld de kassei. Een kassei kan jarenlang mee gaan, maar kan bij nat weer glad zijn. Tevens is deze steen vooral bedoeld als siersteen en niet als steen om op te lopen. De prijs voor deze steen ligt tussen de €20,= en €40,= per m2.

Erfafscheiding

Bij het kiezen van tuinverharding is het natuurlijk ook van belang om te kijken naar de rest van de tuin. Wil je de complete tuin verharden, slechts een deel zoals het terras of een tuinpad? De manier waarop de erfafscheiding wordt bepaald is ook belangrijk bij het bepalen van de tuinverharding. Maak je gebruik van een mooi landelijk schapenhek, dan is het waarschijnlijk mooier om te kiezen voor een pad van natuursteen of kasseien. Bij een stalen, bakstenen of betonnen erfafscheiding, kies je wellicht eerder voor tegels of betonnen tuinverharding.