Tuin algemeen

Met een tuinoverkapping kun je meer profijt halen uit je tuin

Altijd was je in de veronderstelling geweest dat jullie tuin perfect op orde was. Je had nooit reden gehad om hieraan te twijfelen, totdat afgelopen zomer onverwacht door allerlei restricties en een geannuleerde vakantie gekenmerkt werd door het wekenlang in huis doorbrengen. Nooit eerder waren jullie de hele zomer in eigen huis gebleven en het werd al snel duidelijk dat er toch wel het nodige veranderd mocht worden om het verblijf in huis en in de tuin een stuk comfortabeler te maken. 

Gedurende de zomermaanden hebben jij en je gezin aanzienlijk wat meer tijd in de tuin doorgebracht, dan wat je voorheen gewend was. Dit heeft je laten inzien dat er ondanks een gedegen onderhoud, toch wel de nodige dingen misten. Afgelopen zomer ben je daarom al flink aan de slag gegaan en heb je de nodige renovaties doorgevoerd, maar toch ben je nog niet klaar. Het voornaamste wat er dan ook op het programma staat, zodra de lente aanbreekt, is het plaatsen van een houten tuinoverkapping. 

Welkome schaduw of bescherming tegen een plotselinge regenbui

Door het plaatsen van een houten tuinoverkapping kun je namelijk het gebruiksgemak van je tuin aanzienlijk vergroten. Tijdens een plotselinge zomerse regenbui hoef je namelijk niet gelijk naar binnen, het vinden van schaduw op een wolkeloze dag is niet langer een probleem en met de achterwand kun je de nodige bescherming bieden, wanneer er plotseling een gure wind opsteekt. 

Natuurlijk wordt het gebruiksgemak van een tuinoverkapping niet alleen beperkt tot zomers gebruik. Het organiseren van een herfstbarbecue wordt een stuk makkelijker wanneer je een overkapte ruimte tot je beschikking hebt. Bovendien kun je ’s winters je tuinmeubilair beter beschermen tegen verschillende weersomstandigheden, wanneer je deze binnen een handomdraai onder een tuinoverkapping kunt plaatsen.

Tuinoverkappingen zijn leverbaar in verschillende maten en uitvoeringen

Een tuinoverkapping is tegenwoordig heel gemakkelijk te bestellen. Afhankelijk van je wensen kan een overkapping in verschillende groottes worden geleverd. Daarnaast kun je uit verschillende types dak soorten een keuze maken. Een van de meest verkochte varianten is het lessenaarsdak. Dit dak loopt schuin af, net zoals een oude lessenaar, waar de naam dan ook vandaan komt. Op deze manier loopt neerslag altijd naar beneden, om vervolgens makkelijk te worden afgevoerd. 

Het is echter ook mogelijk om een tuinoverkapping met een plat dak te bestellen. Dit oogt vaak net iets strakker en moderner. Net als een lessenaarsdak, wordt ook een plat dak gegarandeerd waterdicht geleverd, dit dankzij de dakbedekking met EPDM rubberfolie. Met een zogenaamd zadeldak krijgt een overkapping een meer landelijke uitstraling. Het dak heeft een nok en de tuinoverkapping neemt daardoor ook aanzienlijk in hoogte toe. Neerslag wordt hierdoor langs twee kanten afgevoerd. De dakbedekking kan geleverd worden in rode, groene of zwarte dakshingles, waar standaard tien jaar garantie op zit. 

Kies je voor een dak met een nok of wil je liever niet de hoogte in?

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde kapschuur. De hoogte van de nok zorgt ervoor dat je een extra grote ruimte onder het dak creëert, waar je handig gebruik van kunt maken als je op zoek bent naar extra opslagruimte. Je kunt er echter ook voor kiezen om bijvoorbeeld gepaste verlichting te installeren of om een verwarmingsapparaat op te hangen, zodat je ook in het najaar en de winter plezier kunt hebben van je houten tuinoverkapping. 

Met een op maat gemaakte houten tuinoverkapping kun je nog meer profijt halen uit je tuin. Door het plaatsen van een tuinoverkapping kun je tijdens ieder jaargetijde gebruik maken van een extra ruimte. Of je nu buiten wilt lunchen tijdens een regenbui in de lente, de felle zon in augustus even wilt ontvluchten, een barbecue wilt organiseren in de herfst of je tuinmeubilair gedurende de wintermaanden wilt opbergen, een tuin overkapping biedt al deze oplossingen en meer!