Overig

Waarom polycarbonaat ideaal is voor verschillende doeleinden

Quin, Makrofol, Lexan, Makrolon, Radilux, Arla, Panlite, Axxis, Lexgard, Margard of Calibre; allemaal namen voor een en hetzelfde, namelijk polycarbonaat. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van dit materiaal en een polycarbonaat kanaalplaat wordt steeds vaker gebruikt als bijvoorbeeld terrasoverkapping. Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om dit materiaal te gebruiken voor grote oppervlakten, iets wat vroeger niet kon. Omdat polycarbonaat erg goed tegen hitte en hoge temperaturen kan is het ideaal voor zo’n terrasoverkapping. Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer, waardoor het veel wordt toegepast in laboratoria en in de levensmiddelenindustrie.

Polycarbonaat is erg bewerkbaar en breekt niet makkelijk

Polycarbonaat is erg bewerkbaar, je kunt het zowel verven, zagen, buigen, lijmen als boren. Eigenlijk kun je het op dat gebied vergelijken met plexiglas, ook qua bewerking kun je het hetzelfde benaderen, met dezelfde gereedschappen. Aangezien polycarbonaat echter een stuk minder makkelijk breekt dan plexiglas, laat het zich een stuk makkelijker bewerken dan de kunststof glas soort.

Een enorm sterk en slagvast materiaal

Een andere reden waarom polycarbonaat veel gebruikt wordt is omdat het enorm sterk en slagvast is. Dit geldt voor alle varianten, zowel de massieve als de zogenaamde kanaalplaat. Door deze eigenschap wordt polycarbonaat ook steeds vaker door particulieren in huishoudens gebruikt. Zo is het uitermate geschikt voor het maken van een windscherm, carport, terrasoverkapping of tuinkas. Omdat het zo stevig is wordt het ook vaak ingezet tegen inbraak of vandalisme… het materiaal is niet kapot te krijgen.

Moeilijk ontvlambaar en daardoor erg veilig

Naast het feit dat polycarbonaat enorm sterk is, is het ook brandvertragend en moeilijk ontvlambaar, we noemen dit een B1-classificering. Daarom wordt het ook vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing, om bijvoorbeeld kostbare, technische machines, of producten, te beschermen.

Tegenwoordig is polycarbonaat eigenlijk nog beter dan glas

Polycarbonaat platen zijn daarnaast UV-werend en verkleuren niet door zonlicht. Voor indoor gebruik maakt dit niet zo heel veel uit, maar voor buiten is dit ideaal, omdat de platen er na 10 jaar nog steeds goed uitzien. Hierdoor is het erg onderhoudsvriendelijk. Het verschil tussen gewoon glas en polycarbonaat is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden. Je kunt er net zo goed doorheen kijken en het laat zelfs meer licht door dan gewoon glas. Het is dan ook uitstekend te gebruiken in lichtkoepels of lichtstraten. 

Erg veel mogelijkheden

Omdat composiet een gesteente is dat door de mens gemaakt wordt, zijn er veel kleuren en patronen mogelijk (die zelfs niet in de natuur voorkomen). Dit in combinatie met de verschillende afwerkingsmogelijkheden en de unieke eigenschappen maken dat deze ‘engineered stone’ veelzijdig ingezet kan worden in de meest uiteenlopende interieurtoepassingen.