Tuin algemeen Tuinaccessoires

Maak je tuin aantrekkelijker voor vogels

vogelvriendelijke tuin

Door te kiezen voor een vogelvriendelijke tuin, maak je zowel jezelf als onze gevederde vrienden blij. Hoe leuk is het om tijdens het ontbijt een pimpelmeesje te zien smullen. Bovendien kost het je geen enorme investeringen. Doe je winst met onderstaande praktische tips en creëer een aantrekkelijke tuin voor de vogels.

Waterbad

Vogels houden enorm van badderen. Een vijver is daarom fantastisch. Wellicht heb jij daar helemaal geen ruimte voor of geen zin in. Dan is een platte brede schaal met water ook helemaal prima. Ververs het wel regelmatig.

Vogelhuisje

Vogelhuisjes en nestkastjes zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zo kun je zelf nog voor een gedeelte bepalen welke vogels je in je tuin krijgt ook.

Voeren

Zorg je voor vogelvoer in je tuin, dan krijg je snel meer vogels op bezoek. Niet elke vogel heeft dezelfde smaak, dus probeer te variëren. Denk aan onder meer zaden, bessen, noten of vetbollen. Natuurlijk zijn er alleseters, dus deze vogels smullen van werkelijk alles wat je ze aanbiedt. Je zou gemengd vogelvoer kunnen strooien. Het liefst op een voedertafel of in een vogelhuisje, maar het kan desnoods ook gewoon op de grond. Voer het liefst een keer in de ochtend en een keer in de middag. Kleine hoeveelheden per keer is het beste. Speciale pindakaas voor vogels is ook een aanrader.

Bessenstruiken in je tuin

Breng wat leven en kleur in je tuin en plant bessenstruiken. Een groot aantal hiervan dragen in de winter mooie gekleurde bessen. Jij kunt in dit seizoen ook wel wat vrolijkheid gebruiken, toch? Ook vogels maak je hiermee blij. Graag snoepen ze van deze lekkernijen.

Composthoop

Een composthoop in je tuin is ideaal en biedt je verschillende voordelen. Voor de vogels is dit ook prettig. Je zult zien dat ze uitgebreid smullen. Ze vinden hier onder meer pissebedden, kevers en wormen. Zelf heb je minder afval en bovendien kun je gratis gebruik maken van de mest voor in de rest van je tuin.

Zorg voor klimplanten

Vooral kleine vogels zijn in de lente vaak op zoek naar klimplanten. Een begroeide gevel, pergola of schutting is voor hen ideaal als ze een nestje willen bouwen. Dreigt er gevaar? Ook dan zoekt een vogel naar beschutting. Een klimplant helpt deze dieren hierbij. Vooral meesjes, mussen en roodborstjes zullen graag gebruik maken van deze schuilplek.

Vogels in je tuin de winter door helpen? Lees dan ook dit artikel