Klussen

Verfwerk in de tuin

Nu het voorjaar langzaam weer in zicht komt is het tijd om eens na te gaan denken over verfwerk in de tuin. Om in de zomer weer heerlijk te kunnen genieten van een mooie tuin is het belangrijk dat ook het houtwerk tijdig een onderhoudsbeurt krijgt. Zo hebben wellicht de poort en de omheining een nieuwe schilderbeurt nodig of wil je het tuinhuis een nieuw uiterlijk geven. Welke verf gebruik je hiervoor het best?

Belangrijke punten bij het kiezen van de juiste verf

Bespaar niet op het kopen van verf. Een goede verf beschermt het hout vele jaren lang en verdiend zichzelf uiteindelijk ruim terug. Kies ook een verf die goed bestand is tegen veel verschillende weersomstandigheden zoals vocht, sneeuw, warmte en wind. Vooral in kustgebieden neemt de wind nogal eens zout mee uit zee wat vervolgens achterblijft op het houtwerk. Sigma S2u allure gloss is zo’n verf. Deze wordt ook door professionele schilders vaak gebruikt.

Biologisch verantwoorde verf

Sigma verf  is 51% biobased. Dat wil zeggen dat je daar op een zeer duurzame wijze gebruik van kan maken. Waarom ons kostbare milieu meer belasten dan nodig? Biobased verven zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen afkomstig zijn uit een ander proces zoals de houtindustrie. Lijnolie, afkomstig van de vlasplant is ook een bekende biobased bindmiddel. Van veel verfsoorten bestaat het bindmiddel uit aardolie. Biobased verf is een stuk natuurvriendelijker.

Verf op de juiste manier aanbrengen

De toestand van het hout bepaald de juiste manier van verf aanbrengen. Ga je schilderen op behandeld hout dan is het nodig om dit hout eerst goed te reinigen en daarna zorgvuldig te schuren. Overgronden met een primer kan. Daarna kun je aflakken met S2U allure Gloss. Op een bestaande verflaag verven vergt weer een andere aanpak. Verwijder de oude verflaag met een verfkrabber of verf föhn en reinig het oppervlak goed voordat je er grondverf op doet. Na het drogen van de grondverf kun je na verloop van tijd aflakken met lakverf. Schilderen op kaal gemaakt hout doe je pas nadat je het hout hebt gecontroleerd op verweerde delen en die zo nodig te verwijderen tot op ‘gezond’ hout. Breng een impregneer laag aan en ga pas daarna aan de slag met een grondverf. Ook hier breng je als laatste de laklaag aan. Wanneer verf op de juiste manier is aangebracht ben je voor de komende jaren verlost van schilderwerk buiten.