Tuin algemeen

Help de vogels in je tuin de winter door met deze tips

’s Winters hebben vogels in de tuin het vaak lastig. Dikwijls is de tuin kaal, ligt er een dikke laag sneeuw op het gras en daardoor valt er voor gevogelte meestal weinig eten te halen. Gelukkig kun je vogels in de tuin op verschillende manieren helpen om goed de winter door te komen. Maar hoe pak je dat slim aan: vogels voeren in de winter? Met onze tips en adviezen voor het vogels voeren in de tuin help je deze prachtdieren gemakkelijker de winter door!

Vetbollen zonder netje

Vogels voeren in de tuin kan goed door vetbollen, maar wel zonder netje (!), te gebruiken. Vetbollen kun je natuurlijk online of in een fysieke dierenwinkel kopen, maar ook gewoon zelf maken. De ingrediënten die je nodig hebt zijn: frituurvet onder zout en vogelvoer. Laat het frituurvet in een koekenpan smelten en roer hier vervolgens het vogelvoer doorheen. Daarna kan het mengsel gedroogd worden in de specifieke vorm die je wilt. Eventueel kun je er een touwtje inleggen, zodat de vetbol opgehangen kan worden.

vogels in de tuin

Struik met bessen

Een andere methode voor het vogels voeren in de winter, is struiken in de tuin planten met bessen. Vogels vinden dit namelijk heerlijk. Goede struiksoorten die op een natuurlijke manier helpen bij het vogels voeren in de tuin, zijn er in overvloed. Denk aan de fameuze rozenbottel, de klimop, het krentenboompje, de kardinaalsmuts of de meidoorn. Een bijkomend voordeel: in de zomer profiteer je van de bloemen van deze struiken!

Creëer een comfortabel plekje voor de vogels

Door een vogelkastje op te hangen in de tuin, maak je het aanwezige vogels en stuk gemakkelijker. Ze kunnen een comfortabel nest bouwen en zich tijdens de koude winterdagen aan elkaar warmen. Dit kan best bijzondere vormen aannemen. Zo zijn er eens in Groot-Brittannië ooit, in een vogelkastje, liefst dertien winterkoninkjes gesignaleerd!

vogels voeren in de tuin

Een gft-hoekje in de tuin maken

Vogels voeren in de winter kan ook door en hoekje in de tuin uit te kiezen om jouw ‘gft-afval’ neer te leggen. Niet alleen wintervogels vinden dit geweldig, maar ook egels, insecten en andere dieren help je op deze manier om de koude winterdagen te overleven. Voedzaam zijn bijvoorbeeld resten van aardappels, sinaasappels, fruitsoorten of appels.

Kies voor een typische vogel lekkernij

Met pinda’s en zonnebloempitten kun je vogels in de winterperiode heerlijk verwennen. Met name koolmezen en pimpelmezen zijn gek op pinda’s en pitten van zonnebloemen. Pinda’s kun je goed aan een touwtje rijgen en ophangen aan een boomtak of in de struiken.