Tuin algemeen

Mulchen, wat is het en hoe doe je dit goed?

Mulchen wat is het en hoe doe je dit goed

Al jouw harde werk voor het onderhouden van je tuin komt niet tot een einde omdat de winter in aantocht is. Een van de belangrijkste taken bij het tuinieren is het voorbereiden van je grond op het volgende groeiseizoen. Van het opharken van de bladeren tot het mengen van de mulch, de stappen die je nu neemt, zullen latere inspanningen minder maken. In dit artikel zul je vaak het woord mulch voorbij zien komen. Hiermee bedoelen we het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal. Dat kan echt van alles zijn.

Of u nu liever een levende mulch gebruikt of een meer conventioneel type, jouw tuin zal profiteren van de extra bescherming, rijkdom en voeding die het biedt. Er staat een lange winter voor de deur en als je er zeker van wilt zijn dat je klaar bent om te planten wanneer de gelegenheid zich voordoet moet je snel verder lezen.

De plantenbedden voorbereiden op het mulchen

Wanneer alle planten in de herfst moestuinen of jaarlijkse bloementuinen zijn geoogst of dood zijn, kunnen de inspanningen voor het mulchen van de tuin beginnen. Er zijn een paar dingen die je wilt doen om jouw tuin voor te bereiden op dit mulchen om de maximale voordelen te behalen.

Besteed eerst wat tijd aan het verwijderen van plantenresten uit de bedden. Dit omvat de stengels en bladeren van dode planten, fruit, groenten of bloemen die op de grond zijn gevallen en onkruid of andere indringers. Terwijl je de tuin opruimt, verwijder je alle zieke planten volledig, zodat ze de oogst van volgend jaar niet infecteren.

Stapel al je plantenresten in een compostbak of een andere opvangbak zodat ze kunnen worden afgebroken tot composteerbare voedingsstoffen. Zieke planten mogen nooit worden gecomposteerd! Gebruik de schone tuin of het bed als een kans om je grond te bewerken, eventuele extra voedingsstoffen (zoals tuinkalk) of bodemverbeteraars die het nodig heeft te mengen.

alles over mulchen

De juiste mulch kiezen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het kiezen van de juiste mulch voor jouw tuin niet one-size-fits-all. Afhankelijk van de soorten planten en de unieke behoeften van jouw buitenruimte, moet je mogelijk kiezen tussen verschillende methoden voor mulchen.

In de kern is mulch gewoon elk organisch materiaal dat over de top van de grond wordt verspreid als een beschermende en voedzame bedekking. Mulch-ingredi├źnten kunnen een mix zijn van schors, versnipperd of versnipperd hout, dennennaalden, gemaaid gras, geraspte bladeren, stro, compost of zelfs krantenpapier.

Het type mulch dat je kiest, hangt grotendeels af van de behoeften van de tuin. Stro en hooi zijn bijvoorbeeld een populaire keuze in moestuinen, omdat ze heel langzaam ontleden en het hele groeiseizoen meegaan. Evenzo nuttig zijn versnipperde bladeren een geweldige mulch optie en een ideale manier om al het gevallen gebladerte in jouw tuin op te gebruiken. Als je bladeren als tuin mulch gaat gebruiken, versnipper ze dan eerst door de grasmaaier erover te laten gaan voordat je ze verzamelt. Je kunt de meeste problemen met de bodemgesteldheid onder controle houden of oplossen met het juiste type mulch, van de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem tot de pH-waarde.

Mulchen wat is het

Een andere optie als het gaat om mulchen is ‘levende mulch’. Synoniem met ‘groene mest’ en ‘bedekker’, is een levende mulch precies hoe het klinkt: levende planten die in een plantbed worden gekweekt en de plaats innemen van een conventionele mulch.  Er zijn verschillende gevallen waarin jouw tuin baat kan hebben bij een levende mulch boven een traditionele mulch van organisch materiaal. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt dat een groot bed, zoals een groentebed, de hele winter last heeft van bodemerosie, kun je er een oogst winterrogge bovenop laten groeien. De wortels van de winter planten helpen de grond op zijn plaats te houden als de sneeuw bevriest en uiteindelijk smelt.