Tuinonderhoud

Alles wat je moet weten over de 4 belangrijkste meststoffen

de 4 belangrijkste meststoffen

Er zijn vier soorten meststoffen: compost, mulch, commerciële synthetische producten en biologische producten. Deze zijn er in verschillende vormen en worden met verschillende methoden toegepast. Alle meststoffen bieden voedingsstoffen om de planten in de tuin te voeden, maar elk biedt andere voor- en nadelen. Welke dat zijn, lees je hieronder!

Gazon- en tuinonderhoud kan leuk zijn, maar vereist bijna altijd tijd en fysieke arbeid. Het goede nieuws is dat er tal van producten zijn om je te helpen, en een belangrijke factor om te overwegen is kunstmest. We hebben gekeken naar de vier verschillende soorten meststoffen en hun gebruik om je te helpen de beste te kiezen voor jouw tuin.

Synthetische Meststof

Synthetische meststoffen zijn vervaardigde chemicaliën in vloeibare of korrelvorm en ook verkrijgbaar als product met langzame afgifte. Deze meststoffen zijn klaar voor gebruik, of je kunt concentraten kopen om thuis te mengen. Ze leveren snel voedingsstoffen aan het gazon, de bloembedden en de moestuinen

Synthetische meststoffen zijn vrij eenvoudig toe te passen en kunnen zowel voor als na het planten aan de grond worden toegevoegd. Vloeibare vormen worden vaak verdund met water of toegevoegd als de grond nat is na water geven of regen. Sommige vloeibare meststoffen kunnen ook rechtstreeks op bladeren worden aangebracht voor opname van voedingsstoffen. Granulaire meststoffen werken het beste wanneer ze worden bewaterd of in de grond worden verwerkt. 

Synthetische stoffen zijn de meest praktische optie om het gazon weelderig, groen en onkruidvrij te houden, omdat ze gemakkelijk kunnen worden aangebracht op bestaande graszoden waar andere meststoffen zoals compost of mulch bestaand gras zouden verstikken en doden.

Alles wat je moet weten over de 4 belangrijkste meststoffen

Compost

Compost is een mix van organische materialen zoals gemaaid gras, droge bladeren en ander rottend plantaardig materiaal, keukenresten en mest. Het mengsel wordt meestal aangebracht door het te bewerken of in te graven in bestaande grond. Je kunt je eigen composthoop maken of deze per schep of zak kopen. Het is het gemakkelijkst toe te voegen voor het planten, maar kan ook worden toegevoegd tijdens het planten of daarna. Compost moet in de bodem worden afgebroken voordat de voedingsstoffen beschikbaar zijn voor planten, waardoor dit een langzaam werkende meststof is met langdurig resultaat.

Compost levert stikstof, verbetert de textuur van de bodem en trekt nuttige organismen en micro-organismen aan. Het is een uitstekende jaarlijkse toevoeging aan moestuinen, bloembedden en struiken, maar niet praktisch als toevoeging aan bestaande gazons. Compost is milieuvriendelijk en goedkoop, maar vereist enige fysieke inspanning om aan te brengen.

Biologische mest

Enkele van de meest voorkomende commercieel verpakte organische meststoffen zijn bloedmeel, beendermeel, vleermuis guano, visemulsie en kelpmeel. Sommige producten verhogen de zuurgraad of alkaliteit van de bodem, terwijl andere een specifiek element toevoegen. Slechts een paar hiervan zijn gemakkelijk te vinden in tuinwinkels, hoewel je mogelijk een grotere selectie ziet bij plantenkwekerijen. De kosten kunnen een factor zijn bij het kiezen van deze organische stoffen. 

Ze werken heel goed voor kleine, specifieke toepassingen zoals het bemesten van bepaalde groenten en bloemen. Gewassen die zware eters zijn, profiteren van bloedmeel dat stikstof aan de grond toevoegt en het extra voordeel heeft dat het konijnen en andere kleine knaagdieren afschrikt die door de geur wordt afgestoten. Visemulsie is een uitstekende bladspray voor het voeren van zaailingen en beendermeel is rijk aan fosfor, wat de wortelgroei bevordert en gezondere planten ondersteunt.

Alles wat je moet weten over de 4 belangrijkste meststoffen

Mulch

Mulch als levensvatbare meststof bestaat uit materialen zoals boomschors, stro, rottende bladeren en andere natuurlijke materialen. Gemeenschappelijke boomschors mulsen zijn ceder, dennen en hardhout. Stro wordt op de meeste plaatsen per baal verkocht en dennen stro, een andere populaire natuurlijke mulch, wordt per gewicht verkocht wanneer je het kunt vinden. Gemaaid gras en bladeren worden meestal uit de eigen tuin verzameld. Deze soorten mulch worden na verloop van tijd langzaam afgebroken om voedingsstoffen toe te voegen en de textuur van de grond te verbeteren.

Mulch dient verschillende andere doeleinden in de tuin. Het helpt vocht vast te houden en houdt het grondoppervlak koel. Het onderdrukt onkruid en werkt als winterbescherming voor veel planten, waaronder struiken en sierbomen. Ten slotte voegt mulch een mooie afgewerkte look toe aan de bloembedden en andere aanplant.

Er zijn veel materialen die mulch worden genoemd en die geen voedingsstoffen voor jouw planten bevatten en in feite misschien helemaal niet ideaal zijn voor jouw tuin. Mulch kan worden gemaakt van rubber, steen, plastic, krantenpapier en andere anorganische materialen. Krantenpapier en zelfs sommige decoratief gekleurde boomschors mulch bevatten kleurstoffen die je misschien beter niet aan de grond wilt toevoegen. Steen of kiezels bevatten mineralen die bij watergift in de grond kunnen uitspoelen, maar steen heeft heel veel tijd nodig om af te breken.