Overig

Oplossingen voor huisstofmijt

tegen huisstofmijt

Het kan zijn dat je plotseling ontdekt dat je last hebt van huisstofmijt nadat je al verhuisd bent en je huis verder helemaal compleet ingericht is. Hoewel veel Nederlanders zich er niet van bewust zijn dat ze deze allergie hebben, komt het toch veel voor. Dus, wat zijn je opties? Er zijn verschillende manieren om de gevolgen van je allergie te verminderen.

Wat is huisstofmijt eigenlijk?

Om erachter te komen wat je aan de symptomen kunt doen, is het belangrijk om te begrijpen wat huisstofmijten zijn. Het zijn kleine beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien. Huisstofmijten zijn heel klein, ze zijn ongeveer 0,3 mm lang en voeden zich met dierenharen, ziektekiemen, schimmels en schilfers. Ze houden van donkere, vochtige plaatsen met een temperatuur van ongeveer 25 graden. De symptomen van een allergie verschillen sterk van persoon tot persoon, hoewel de meeste mensen iets ervaren dat lijkt op een verkoudheid of hooikoorts.

Oplossingen?

Je kunt niet van ze afkomen, maar er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om het aantal huisstofmijten in je huis tot een minimum te beperken. Er zijn stofmijtsprays verkrijgbaar, hoewel die het probleem nooit helemaal zullen wegnemen. Hier zijn wat tips om het aantal huisstofmijten in uw huis te verminderen:

  • Let op de kamertemperatuur. Huisstofmijten hebben een hekel aan koelere temperaturen, dus houd de kamer koel. Aangezien u veel tijd in deze ruimte zult doorbrengen, is het van cruciaal belang dat deze huisstofmijtvrij blijft.
  • Regelmatig stofzuigen. De mijten hebben minder voedsel te eten als uw huis zo stofvrij mogelijk is.
  • Juiste raambekleding. Gordijnen houden veel stof vast, dus rolgordijnen of houten jaloezieën zijn de beste opties. Houten jaloezieën zijn eenvoudig schoon te maken en houden geen stof vast.
  • Vaker wassen. Beddengoed moet om de twee weken op 60 graden gewassen worden. Was om de zes weken de dekens en kussens afzonderlijk.
  • Goed ventileren. Houd uw ramen zo veel mogelijk open om frisse lucht door uw huis te laten stromen.

Omkleden buiten je slaapkamer. Als u zich in een andere kamer omkleedt, kunnen de meeste huidschilfers ontsnappen, dus u kunt dit het beste elders doen. Als u de mogelijkheid heeft, kunt u overwegen uw kast te verplaatsen naar een ander deel van het huis.

Heb je nog steeds klachten?

Tapijten hopen ook veel stof op. Dus, als je nog steeds problemen hebt, overweeg dit ook. Allergenen kunnen uit een huis worden geweerd door bijvoorbeeld allergievriendelijke matrassen te gebruiken. Deze ventileren goed en houden huisstofmijt buiten. Omdat stofdeeltjes en haren van huisdieren zich minder hechten aan gladde oppervlakken, moet u proberen zoveel mogelijk gladde materialen in uw interieur te gebruiken.