Tuintrends

Oude eiken balken, stoer & sfeervol!

Oud hout is hot en niks is op dit moment meer luxe & landelijk dan oude eiken balken. Deze zijn immens populair voor luxe terrasoverkappingen, maar ook als stoer accent voor binnen worden deze steeds vaker toegepast. Nu zijn echte oude eiken balken heel lastig te verkrijgen, extreem duur en heel lastig toe te passen binnen een maatwerk interieurproject. Vandaar dat wij – bij EIKENvakman.nl – een gerichte collectie verouderde eiken balken gerealiseerd hebben. En daar vertellen we jou graag meer over en ben je nieuwsgierig geworden, bekijk hier dan meteen alle oude eiken balken (verouderd) van EIKENvakman.nl. 

Drie stijlen verouderde eiken balken:

Bij EIKENvakman.nl zijn er drie verschillende stijlen verouderde eiken balken die direct online besteld kunnen worden, op maat wel te verstaan! Wij verouderen een eiken balk met de hand. Dit doen wij volledig in eigen beheer, waarbij ervaren houtbewerking-vakmannen zorgen voor een prachtige eiken balk met levensechte ‘oude eikenhout look’.

Geborsteld & geschaafd

De basis van een verouderde eiken balk betreft altijd een rustiek eiken balk (ad 20-25%). Deze schaven wij met de hand, zodat een mooie natuurlijke vorm gerealiseerd wordt. Vervolgens wordt de balk (op)geborsteld, waarbij het zachte hout op het oppervlakte verwijderd wordt. Dit zorgt ervoor dat de houtnerven duidelijk geaccentueerd worden, voor een eikenhout balk met mooie & duidelijke accenten.

Belangrijk om te vermelden is dat deze stijl het meest geschikt is / gebruikt wordt voor buitentoepassingen, zoals bijvoorbeeld een luxe eiken tuinoverkapping.

Geborsteld, geschaafd & gerookt

Bij de 2e stijl wordt de geschaafde en geborstelde eiken balk ook nog gerookt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ammoniak, dat een reactie opwekt bij het looizuur in het eikenhout. Dit versnelt het verouderingsproces waarbij die mooie donkere ‘oude eikenhout kleur’ gerealiseerd wordt. Dit is de stijl die het meest lijkt op een authentieke oude eiken balk!

Geborsteld, geschaafd, gerookt & behandeld met whitewash olie.

Bij de 3e stijl wordt de balk – na het schaven, borstelen en roken, ook nog behandeld met whitewash olie. Eerst wordt de whitewash olie aangebracht op de balk en na een tijdje wordt de olie weer van het oppervlakte verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de whitewash olie mooi in de nerven achterblijft. Dit is de meest luxe stijl en met name populair voor decoratieve interieur toepassingen. 
Wat jouw favoriete stijl ook is, je vind altijd een passende verouderde eiken balk bij EIKENvakman.nl! Neem snel een kijkje op onze website en doe inspiratie op!