Overig

Is geanodiseerd aluminium voor buiten echt nodig?

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt aluminium profiel voor buiten, vliegen de specifieke termen je om de oren. Brute alu profielen, gecoat aluminium, geanodiseerde aluminium profielen… Wat is nu wat en wat heb ik nodig? Om deze vraag te beantwoorden hebben ALUMINIUMvakman.nl – een gespecialiseerde webshop in profielen van aluminium – benaderd met de vraag, wij willen hier graag wat meer informatie over. Onderstaand het antwoord van de vakman!

Brut, geanodiseerd en gecoat aluminium, een korte toelichting.

Brut aluminium, ook wel ‘brute profielen’ genoemd, betreft onbehandeld aluminium. Deze zijn dus niet behandeld met een anodiseerlaag of een coating. Normaal gesproken wordt brut aluminium voor binnen gebruikt.

Geanodiseerd aluminium is specifiek behandeld met als doel het aanbrengen van een oxidelaag aan het oppervlakte van aluminium. Deze oxidelaag is hard en slijtvast, wat het profiel extra bestendig maakt. Speciaal voor buitengebruik wordt veelal gekozen voor geanodiseerde profielen.

Gecoat aluminium betreft aluminium profielen die voorzien zijn van een poedercoating. Ook deze poedercoating kan het aluminium profiel extra bestendig maken. Hierbij gebruiken we bewust het woord ‘kan’, aangezien dit aan de coating ligt. Er zijn ook veel coatings die kwalitatief niet (heel) veel bijdragen aan de bestendigheid, maar vooral gebruikt worden voor de kleur. 

Dus altijd geanodiseerd of gecoat aluminium voor buiten?

Wij adviseren altijd om geanodiseerd aluminium voor buiten te gebruiken, maar het is zeker niet altijd nodig. Aluminium profielen maken namelijk altijd een oxidelaagje aan wanneer ze in contact komen met zuurstof, die het profiel al bestendiger maakt. Ook in het geval van buitengebruik is dit vaak al voldoende, al hangt dit uiteraard van de bewuste toepassing af. Ga je voor zeker, kies van voor geanodiseerd of gecoat (met een coating geschikt voor buitengebruik). Verwacht je dat brute profielen voor jouw toepassing ook voldoende zijn, vraag dit dan altijd even na!

Bij ALUMINIUMvakman.nl bestel je voordelig & eenvoudig een gerichte collectie (brute) aluminium profielen, bekijk hier alle aluminium profielen van ALUMINIUMvakman.nl >>.