Overig

Je tuin winterklaar maken? Wij helpen een handje met een aantal gouden tips

tuin voorbereiden op de winter

De tuin voorbereiden op de winter is een verstandig idee. Wie kiest voor de tuin herfstklaar maken en/of de tuin winterklaar maken, is gegarandeerd van een tuin die de najaarsmaanden goed doorstaat en lang mooi blijft. Maar hoe maak je jouw tuin goed en slim klaar voor het aanstaande najaar? Gebruik onderstaande tips om je tuin winterklaar te maken, dan kun je ook in het voorjaar weer volop genieten van een bloeiende tuin!

Begin tijdig met de aanpak van jouw tuin

Als je de tuin herfstklaar maken en winterklaar maken wilt, is het zaak om daarmee tijdig te beginnen. Het beste startmoment om voor de tuin voorbereiden op de winter is beginnen in september. Direct na de zomer dus. Het weer is dan meestal nog lekker, zodat je in de tuin aan de slag kunt gaan. Pak je de tuin in september goed aan, dan heb je daarvan in het voorjaar veel plezier!

tuin winterklaar maken

Haal bloemenresten en tuinafval weg

Een tuin met veel dode bloemen en plantenresten ziet er niet alleen deprimerend uit, maar is ook minder vruchtbaar en trekt minder minder dieren aan. Zorg dat je uitgebloeide bloemen weghaalt. Een stengel die bezig is af te sterven, mag ook weggeknipt worden. Verder kun je de tuin winterklaar maken door dode bladeren te verwijderen, onkruid en ander tuinafval netjes te verwijderen. Planten die in bloei staan krijgen hierdoor meer licht en voeding en bloeien beter.

Maak de grasmat winterklaar

Een van de belangrijke tips om je tuin winterklaar te maken, is aandacht besteden aan het gras in de tuin. Bij temperaturen van zes graden Celsius of hoger blijft gras doorgroeien. Zeker in de winter groeit gras niet meer. Daarom is heet belangrijk om in september het gras niet te kort te maaien. Mocht er in jouw gazon een viltlaag zijn ontstaan door dode mossen en grassprieten, zorg er dan voor dat je het gras vertikuleert. Dit houdt het verwijderen van dood mos en gras in. Wil je het helemaal goed dan, bemest het gras daarna dan met een goede wintermeststof. Verder kun je het gras in de tuin aan de zijkanten nog afsteken, zodat de grasranden lekker recht en strak worden. Het gras in de tuin herfstklaar maken en de grasmat van de tuin winterklaar maken is hiermee afgerond.

tuin-klaar-voor-de-winter-

Coniferen verplanten

Bij jouw tuin voorbereiden op de winter hoort ook, als je deze in de tuin hebt staan, het verplanten van coniferen. Daarvoor is de maand oktober het ideale moment.

Let op als je een tuinvijver hebt

Een van de meest nuttige tips om je tuin winterklaar te maken, is ten slotte aandacht besteden aan jouw tuinvijver. Als je die hebt natuurlijk. Trek een net strak over de vijver heen, zodat er geen dode bladeren in het water kunnen komen. En zorg dat je dode waterplanten en (eventueel) dode vissen verwijdert.