Tuin algemeen

Tips om van je tuin een fijnere plek te maken

Tips om van je tuin een fijnere plek te maken

Wat kunnen we allemaal doen om de tuin te transformeren tot een fijne plek? Dromen zijn gratis en de winter is lang, dus deze maanden waarin je niet veel kunt tuinieren, zijn de perfecte tijd om de saaie en verfomfaaide puinhoop van gebruikte tuin potten, aftandse meubels, kapotte hekken en twijfelachtige bestrating te beoordelen en aan de slag te gaan met het creëren van een tuindroom. Dus laat ons je helpen met enkele essentiële ideeën om je eigen tuin om te toveren tot een plek waar je graag vertoeft.

Eerste punt: wat zijn de tuingrenzen en bevallen ze? Kijk uit elk raam en bedenk wat opvalt. Doet het recht aan je interieur en je smaak? Als het een stevige maar lelijke grens is, zoals een muur of een stevig hek, dan kan het, met wat fantasie, worden bekleed met iets zoals een klimop. Zorg in ieder geval dat de tuingrenzen niet alleen praktisch zijn, maar dat ze ook iets moois toevoegen aan je tuin.

Online staan genoeg fantastische artikelen over het planten van een border en het is de moeite waard deze te bekijken. Speel met kleur, hoogtes, bloeiseizoenen en gooi je interesses erin zoals siergrassen en vlinder- of bij-vriendelijke planten. Wintertuinen  en voorjaarstuinen zijn geweldig als zon op het noorden staat, omdat ze in de winter en de lente volop in beweging zijn en dan stiller kunnen worden en overgaan op varens en dergelijke.

Bomen en struiken

Snoeien is een zeer goedkope manier om een ​​nieuwe look te creëren in je tuin door verminkte en overgroeide struiken en bomen onder handen te nemen. En je hebt natuurlijk ook andere opties – waarom plant je geen boom in je tuin? Bedenk of de bomen en struiken compatibel zijn – probeer een look te creëren die samenhang heeft. Het gekke is dat de meeste mensen hierover wel nadenken als het over hun interieur gaat, maar niet als het over hun tuin gaat.

Vraag jezelf af of je een favoriete plek hebt die je wilt verbeteren. Wat zijn voor jou de meest tot de verbeelding sprekende plantcombinaties? In Nederland kun je vrijwel alles planten, omdat ons klimaat zo vergevingsgezind is. Denk aan kleur, bloesem, fruit en bessen, bladvormen en texturen, en creëer je nieuwe look.

Eten in en uit de tuin

Het plezier om je eten uit de eigen tuin te halen is een onovertroffen plezier. Zelfvoldaan een klein bakje met kleine aardbeien neerzetten uit eigen tuin zorgt ervoor dat de smaak nog beter zal zijn. Waarom maak je geen groentebedden en kruiden bedden op poten zoals tafels, zodat ze gemakkelijk te bewerken zijn en weg van de katten van de buren worden gehouden. Het is relatief eenvoudig – en aan te raden – om tafel bedden te beschermen met netten. Misschien is het bouwen van een goede buitenkeuken een overweging. Pizzaovens zijn eenvoudig te bouwen en kunnen ook als houtgestookte haard worden gebruikt als je geen honger hebt, maar een gezellig plekje wil.

vijver in de tuin

Vogels, bijen, vlinders, egels en eekhoorns zullen de tuin meer gebruiken dan jij. Er zijn nu veel dingen op de markt om ‘wildlife aan te moedigen’, maar niets doet dat beter dan een goed ontwerp en intelligente beplanting voor deze dieren. Lijsters houden bijvoorbeeld van goede stevige hagen. 

De bestrating doet veel

Er is meer in het leven dan goedkope betonnen bestrating en soms kan men de kwaliteit van een kleine tuin enorm veranderen met een andere ondergrond. Wij houden erg van terrasplanken, en dan vooral van gerecycled hout omdat het een bepaalde uitstraling heeft. Grind is een andere favoriet, vooral als je een oneffen ondergrond hebt en enorme hoeveelheden egalisering wilt vermijden. Maar zorg ervoor dat het goed wordt gelegd in plaats van alleen maar als kruimels over het oppervlak te worden verspreid.

van je tuin een fijnere plek maken

Vaak heeft een tuin maar één goed uitzicht: blokkeer in zo’n geval het slecht zicht aan de andere kanten niet, maar vervaag het. Het blokkeren van views met muren of wat dan ook vestigt alleen de aandacht erop en maakt een slecht onderdeel van de tuin alleen erger. De vervaging is een subtiele en effectieve oplossing. Een gaasachtige struik zal een lelijk uitzicht verzachten en onzichtbaar maken en zo intensiteit geven aan een goed uitzicht. 

Elke tuin moet water hebben, het maakt echt niet uit hoe je het doet, maar doe het. Of het nu een kleine vijver is of een oude wasbak die je in graaft: met water plekken creëer je leven in je tuin! Bespaar ook water; regentonnen en tanks zijn van vitaal belang voor de tuin, vooral in deze vreemde klimatologische omstandigheden.