Tuinmeubelen

Tips voor tuinmeubelen kopen

Loop een gemiddeld tuincentrum binnen en al snel ontdek je dat het kopen van tuinmeubelen moeilijker is dan je denkt. Er staan namelijk tientallen verschillende sets met tuinmeubelen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hoe weet je dan welke meubelen het beste bij jou passen? Hier zijn enkele tips voor het tuinmeubelen kopen.

Materiaal

Tuinmeubelen worden geleverd in veel verschillende materialen. Zo zijn er de robuuste steigerhouten tuinmeubelen. Deze meubels zijn van hoge kwaliteit en bijzonder duurzaam. Ze zijn echter ook erg zwaar, onhandig te verplaatsen en ze hebben een nogal grove uitstraling, waar je maar net van moet houden. Tuinmeubelen van plastic zijn in principe praktisch en goedkoop, maar zien er niet erg stijlvol uit. Daarnaast hebben vooral zwaardere mensen wat moeite met de stoelen, die vaak vrij snel gaan doorbuigen of scheuren. Houten meubelen van verfijnd materiaal zijn uiteraard erg mooi, stevig en duurzaam. Ze zijn echter ook vrij duur in de aanschaf, waardoor lang niet iedereen kiest voor deze uitvoering. Kortom: de keuze van het materiaal van tuinmeubels hangt af van persoonlijke smaak, het gebruik van de meubels en het budget dat je te besteden hebt.

Ruimte en gebruik

De ruimte in de tuin, het type tuin en het gebruik van de tuinmeubels bepalen ook in grote mate welke meubels je kiest. Heb je bijvoorbeeld een ruime tuin met groot terras, dan zijn grote
meubels van steigerhout mooier dan kleine, fragiele stoeltjes en tafeltjes. Als je daarentegen een klein tuintje hebt met weinig zitruimte, kan een bank van steigerhout nogal overheersend aanwezig zijn. De vuistregel: hoe groter de ruimte, hoe groter en grover de meubels mogen zijn. Daarnaast is er natuurlijk het comfort van de meubels: wordt het terras drie keer per jaar gebruikt voor een barbeque, of zit je er het liefst elke dag lekker te genieten van het zonnetje? Wanneer een terras vaker wordt gebruikt moet meer worden gelet op het comfort van de meubels, wat bij sporadisch gebruik veel minder belangrijk is. Ook hier geldt als samenvatting: kies meubels die je zelf mooi vindt en die de tuin niet teveel overheersen. Gebruik je de meubels veel, kies dan vooral voor comfort. Worden de meubels niet vaak gebruikt, leg dan meer de nadruk op uitstralingen en stijl.