Tuintrends

De moderne landelijke tuin

Trendbreuk: van buitenkamer tot landelijke tuin

De laatste jaren zagen we onze tuin als buitenkamer. Het grootste deel van de tuin werd verhard en hier en daar zetten we een grote terrasplant. Een comfortabele zithoek, een eethoek, terrasverwarming en een buitenkeuken bepaalden de sfeer. Bomen, planten, bloemen en gras hadden we hoogstens ter decoratie, waren het liefst onderhoudsvrij en zagen er het hele jaar hetzelfde uit.

Maar inmiddels keert de trend: de landelijke tuin is weer in!

Wat is de moderne landelijke tuin?

Tegenwoordig mag de natuur weer centraal staan. Borders met bollen, eenjarigen, vaste planten, struiken en bomen volgen de sfeer van de vier seizoenen. In het voorjaar komen bolletjes op, in de zomer exploderen de borders van de bloemenpracht, in de herfst kleuren bomen door afstervend blad en in de winter is de tuin kaal met een enkel groene struik. Het gazon is van echt gras met madeliefjes en paardenbloem en de houten schutting maakt plaats voor een rij heesters als afscheiding.

Terras en zitje in een landelijke tuin

Het terras heeft gebogen vormen en is voorzien van verharding die natuurlijk aandoet, en in lijn met de milieuwensen van nu, waterdoorlatend is. Bijvoorbeeld een terras van mooie stenen, grind of houten vlonders past perfect in de moderne landelijke stijl. Daarbij past een zithoek op het gazon, bijvoorbeeld met (kunst)rieten meubels voor een Engelse sfeer of kleine ijzeren caféstoeltjes voor een Franse sfeer.

Terug naar de natuur

De nieuwe landelijke stijl speelt in op een duidelijke trend in deze tijd: het verlangen om terug te keren naar de natuur. De natuur wordt weer toegelaten in de tuin. De seizoenen mogen weer zichtbaar en beleefd worden. We houden met plantenkeus en inrichting rekening met vogels, vlinders en bijen, en voor egels richten we speciale hoekjes in. Extra aantrekkelijk wordt een moderne landelijke tuin met eetbare planten zoals vruchtbomen, bramen- en bessenstruiken, aardbeien en kruiden.

Is een landelijke tuin veel werk?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een landelijke tuin niet meer werk dan een buitenkamer. Uiteraard moet het gras gemaaid en moeten de planten bijgehouden worden, maar helemaal perfect hoeft het niet. De bedoeling is juist dat de natuur zichtbaar is in de tuin, dus afgevallen blaadjes en scheef groeiende takken horen er weer helemaal bij.