Tuin algemeen

Verschillende opties voor tuinverlichting en hoe deze te gebruiken

tuin verlichting

Tuinlampen zijn er in veel verschillende typen, vormen en soorten. De verschillende delen van jouw tuin zullen het best tot hun recht komen bij bepaalde soorten verlichtingsarmaturen. Zo werken staande buitenlampen goed rond een terras en is het juist leuk om grondverlichting tussen je planten te plaatsen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten tuinverlichting en de gebieden waarin ze het beste werken.

Tuinpaal verlichting

Tuinpaal verlichting ziet eruit als miniatuur soort straatverlichting. Ze werken goed in grotere tuinen en buitenruimtes en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. Je moet niet alleen goed nadenken over de grootte en stijl die je kiest, maar ook hoe het licht wordt uitgestraald. Sommige tuinpalen geven 360 graden licht, wat ideaal is voor grote, open ruimtes. Anderen schijnen in een enkele richting, waardoor een smallere lichtstraal ontstaat en verlicht wordt wat er direct onder staat, in plaats van wat er omheen staat. Gebruik tuinpaal verlichting voor opritten, bredere tuinpaden en gazons.

Buitenspots

Spots kunnen in een verhoogde positie op muren of bomen worden gemonteerd en naar beneden worden gericht; of geplaatst op grondniveau op een spies. Ze zorgen voor een brede lichtstraal om een ​​groot gebied te verlichten. Spotlights werken over het algemeen op netvoeding of op batterijen, maar er zijn ook opties op zonne-energie, maar deze zullen niet zo’n hoge lichtopbrengst geven. Gebruik buitenspots om paden, opritten en gazons van bovenaf te verlichten; en bomen, struiken en muren vanaf de grond. Houd er rekening mee dat dit type licht een bredere lichtstraal uitstraalt en het beste kan worden gebruikt in grote, open ruimtes; of schuin naar boven gericht aan de voet van bomen en struiken om deze te verlichten.

Tuin wandlampen

Tuin wandlampen onderscheiden zich van spots doordat het decoratieve armaturen zijn die zowel licht geven aan een buitenruimte als er ook mooi uitzien. De meeste wandlampen werken op netstroom, maar er zijn ook opties op zonne-energie en batterijen.

Schijnwerpers voor buiten

Schijnwerpers zenden een zeer brede straal licht uit en worden meestal gebruikt als veiligheidsverlichting met een sensor. Over het algemeen zal het gebruik van schijnwerpers in jouw tuin de effecten van andere verlichting teniet doen, maar ze kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als schijnwerpers wanneer ze op grondniveau worden geplaatst. Als je een grote boom of muur hebt die je wilt verlichten, kan een schijnwerper aan de basis effectiever zijn dan een spot, vanwege de hogere lichtopbrengst.