Planten

De laatste tuintrends op het gebied van planten

vijgenplant

Weet je niet wat je met je tuin moet doen? Als je al een tijdje met het idee rondloopt om je tuin eens op de schop te nemen, is dit het moment om rond te gaan kijken voor ideeën. Want een goede inspiratie is het startpunt voor een tuin waar je lekker in kunt zitten, misschien een beetje in kunt tuinieren of waar de natuur haar gang kan gaan. Lees hier alles over de laatste tuintrends.

Een natuurlijke harmonie in je tuin

Met de keuze van de juiste planten geef je een natuurlijk beeld aan de tuin, waarbij het evenwicht tussen groene planten en bestrating perfect in balans is. Je kiest in dit geval voor planten die weelderig zijn en uitbundig groeien. Bamboe past mooi in zo’n rustgevend, natuurlijk decor. Door deze op de juiste plaatsen te zetten, bijvoorbeeld in een ronde border die is afgezet met hout of keien, bepaal je op een natuurlijke manier het groeiproces. Wil je de beplanting niet te hoog hebben, kies dan voor laag groeiende planten. Dit kunnen bijvoorbeeld kruidenplanten zijn, zoals tijm. Deze plant geeft bovendien een heerlijke geur af.

Ronde vormen en zachte materialen

Net als in huis de retrostijl weer populair aan het worden is, zo zie je ook in de tuin de trend van ronde vormen terugkomen. Dat zijn bijvoorbeeld tuinmeubelen met ronde vormen, ronde plantenbakken in plaats van vierkante en ook een rond terras midden in de tuin. De planten die daarbij passen hebben ook ronde bladeren of ronde bloemen. De hortensia is daar een goed voorbeeld van. De bloemen worden groot en hebben ook nog eens een zachte roze of lichtblauwe kleur, afhankelijk van de grondsoort van je tuin. Ook een citroenboompje past helemaal in dit natuurlijke beeld. Plaats de plant direct in de grond of kies voor een mooie ronde pot op het terras.

Kleurrijk en vrolijk

Wil je niet alleen rust maar ook energie uit je tuin halen? Dan is een speelse en niet-standaard indeling misschien iets voor jou. Je maakt met plantenbakken van verschillende hoogtes en groottes een mooi decoratief geheel van je tuin. Door de variaties in de plantenbakken kun je ook in een kleinere tuin of op een patio, met diepte werken. En daardoor kun je ook verschillende soorten planten in je tuin zetten, zonder dat het te vol oogt. De planten die hoog kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een olijfboom of een waaierpalm, zet je achteraan of tegen de schutting. De lagere plantenbakken vul je dan met kleurrijke planten zoals jasmijn, lavendel of fuchsia. Midden tussen de planten maak je het gezellig met een loungeset of een vierkante eettafel.

Een tuin waar je je thuis voelt

Wat het ontwerp van je tuin ook gaat worden, het is belangrijk dat het een tuin is die bij je past. Houd je van tuinieren? Dan is een beetje onderhoud in de vorm van snoeien geen enkel probleem. Maar als je het liefst vanuit je luie stoel van je tuin geniet, dan is het verstandig om planten te kiezen die bijvoorbeeld weinig bladverlies hebben. Houd bovendien rekening met de zonuren en de waterafvoer in je tuin. Dan heb je het langst plezier van je nieuwe tuininrichting.