Moestuin Planten

Wat is het beste seizoen om je tuin te bemesten?

Goed beheerde grond is rijk aan micro- en macronutriënten die essentieel zijn voor een goede plantengroei en de productie daarvan. Zelfs de best beheerde tuin kan baat hebben bij bemesting. De manier om dit te maximaliseren, is te weten wanneer planten moeten worden bemest. Toepassing van kunstmest in het verkeerde seizoen kan uitbarstingen van zachte nieuwe groei veroorzaken die kunnen bezwijken bij koud weer. Het is daarom zaak om op het juiste moment te bemesten én met de juiste meststof, zoals Champignonmest | struiz. Lees je even mee voor de beste tips over wanneer te bemesten?

Een bemestingsschema per plantsoort is een goed hulpmiddel. Meststoffen bevatten namelijk de bouwstenen voor blad- en fruitproductie, bloemvorming en wortel- en algemene plantgezondheid. In slechte gronden, die met weinig voedingsstoffen, is de behandeling essentieel voor een goede groeikracht van de plant. Welke methode voor jou ook het beste werkt, de tijd van het jaar voor bemesting is cruciaal. Elke plant is iets anders, maar er is één algemene regel voor de meeste planten: geef ze op tijd de juiste voeding!

De overkoepelende regel voor de jaarlijkse bemesting is om dit in het vroege voorjaar te doen. Dit stimuleert blad groei en de productie van bloemen en vervolgens fruit. Soms kan het vroege voorjaar nog steeds verrassen door een late bevriezing of zelfs sneeuw, wat de door bemesting veroorzaakte nieuwe groei kan schaden. Daarom is het het beste om te wachten tot de laatste nachtvorst om schade aan de jonge groei te voorkomen. 

Meststof is het meest effectief bij gebruik op planten tijdens hun piek groeicyclus. Dit is wanneer de plant uit bladert voor bladverliezende soorten, bloeit of nieuwe groei aan het maken is na het het slapende winter stadium. De tijd van het jaar voor het bemesten van de meeste planten zou dan de lente zijn.

Andere bemesting tijden

Potplanten binnenshuis kunnen voor de meeste soorten bijna elke maand worden bemest met vloeibare plantenvoeding. Dit is namelijk in de lente, zomer en herfst. Hang bemestende planten in de winter op, omdat ze niet actief groeien. Buiten planten, zoals groenten, profiteren het hele seizoen van meststoffen met langzame afgifte zoals we die kennen van struiz | Home.

Deze manier van bemesten zal de planten maandenlang geleidelijk voeden. Het voeden van groenten gedurende het hele groeiseizoen verhoogt de groei en productiviteit. Vermijd in de regel het bemesten van nieuwe planten direct na het plaatsen. Het kan een uitbarsting van groei veroorzaken die de plant zwak maakt. Het is natuurlijk ook belangrijk om de door de fabrikant aanbevolen methode en dosering te volgen.

Geschat wordt dat 1,5 kg stikstof per 100 vierkante meter voldoende is voor een goede groei van houtachtige planten. Uiteraard zullen de meeste van ons niet over dit soort afmetingen beschikken wat betreft de tuin, maar vanuit hier kun je terug rekenen.

Voor sommige siergewassen kan dat aantal worden bijgesteld naar de helft. Vaste planten profiteren van slechts 0,5 kg stikstof per 100 vierkante meter. Het tijdstip van de dag om te bemesten is ook belangrijk. Voor groenten geldt bijvoorbeeld: breng dit aan op het koelste deel van de dag. Voor de meeste planten is de beste tijd van de dag om te bemesten wanneer je deze water geeft, zodat de voedingsstoffen kunnen beginnen af ​​te breken en de wortels van de plant kunnen bereiken. Dit voorkomt ook wortelverbranding. 

Bij elke bemesting is het een goed idee om grondig water te geven om het plantenvoedsel daar te krijgen waar het het beste werkt. Vermijd overmatige bemesting en voer bij voorkeur een grondtest uit om te zien aan welke voedingsstoffen jouw tuin een tekort heeft. Overbemesting kan net zo erg zijn als geen bemesting en een grondtest kan uitwijzen wat er eventueel nodig is voor een overvloedige oogst en krachtige plant!