Erfafscheiding

Wat is jouw ideale schutting?

houten schutting

Tegenwoordig zijn er vele opties voor een nieuwe schutting. Waar je vroeger kon kiezen uit hout of beton, zijn er nu nog veel andere mogelijkheden, zoals een schutting van composiet. Uiteraard heeft elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen, die we hieronder voor je bespreken. Zo hopen we je te helpen om een makkelijkere keuze te kunnen maken voor de ideale schutting voor jou.

Een schutting van composiet

Composiet is eigenlijk een soort kunststof, en wordt al geruime tijd gebruikt bij de bouw van huizen, zoals kozijnen. Dit komt omdat composiet heel erg goed tegen de weerselementen kan zoals regen en UV stralen van de zon. Composiete schutting delen zijn altijd afgewerkt met een coating, waardoor er geen krassen in kunnen ontstaan. Daarnaast zal de verf niet afbladderen door deze coating. Veel mensen denken bij composiet aan plastic, maar een composiete schutting heeft juist een erg mooie hout look.

schutting van WPC

Een schutting van WPC

Wood Plastic Composite (WPC) is ook een composiet, maar dan een mix van gerecycled plastic en hout. Doordat er ook hout voor wordt gebruikt, heeft het materiaal een erg natuurlijke uitstraling. Deze natuurlijk uitstraling wordt versterkt doordat er lichte kleurverschillen zijn in het materiaal. De combinatie van kunststof en hout voorkomt scheurvorming en versplintering van het materiaal en daarnaast is het enorm weersbestendig. Verder is een WPC schutting erg makkelijk te onderhouden na gebruik makkelijk te recyclen. Dit materiaal sluit dan ook perfect aan op deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

ideale schutting

Een houten schutting

Het meest bekende materiaal om een schutting van te maken is natuurlijk hout. Waar we vroeger alleen het harmonica schaarhekje hadden, zijn er nu tal van verschillende soorten houten schuttingen op de markt. Uiteraard heeft een houten schutting een prachtige natuurlijke uitstraling. De meeste houten schutting delen worden geïmpregneerd waardoor ze goed tegen vocht kunnen en niet gaan schimmelen. Nadeel van hout ten opzichte van het eerder genoemde composiet is dat hout meer onderhoud nodig heeft.

ijzeren schutting

Een metalen schutting

Metalen schuttingen staan niet altijd bekend om hun schoonheid. Toch zorgen ze vaak juist voor een moderne uitstraling in de tuin. Daarnaast zijn metalen tuinhekken robuust en tijdloos en doordat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende designs en uitvoeringen vind je altijd iets dat bij jouw smaak past. Metalen schuttingen zijn een voordelig en onderhoudsvriendelijk alternatief ten opzichte van andere materialen voor een schutting. Om langer plezier te hebben van je schutting wordt het metaal goed behandeld. Het wordt beschermd tegen verschillende weersinvloeden.