Moestuin

Zaaien in December

Wat zegt de moestuin kalender over zaaien in de winter

Het kweken van je eigen groenten is een leuke hobby. Je kunt het groot opzetten en een groentetuin op een tuincomplex huren, of je kunt een klein kasje in je eigen tuin zetten, of een stukje grond in je eigen achtertuin vrijmaken voor het een en ander aan groente. Hoe dan ook, het blijft een kwestie van zaaien en oogsten en in de tussentijd in de gaten houden of alles groeit. Heel leuk.
Je kunt ook in de winter nog doorgaan met de tuin. Te denken valt dan aan winterspinazie, winterandijvie, wortelen en kruiden zoals rucola. Ook pepers kan je zaaien in December mits je dat doet in een kas. In het vroege voorjaar heb je dan snel volgroeide voedzame groenten.zaaien in december

Zaaien in December of zaaien in de winter kan toch niet? Dat zegt de moestuin kalender. Daarop kan je zien dat het meeste zaad gezaaid moet worden in februari, maart en april en dat geldt dan ook voor veel zomerplanten, samen met de groenten. Zaaien in December heeft eigenlijk weinig zin omdat het dan zo donker is buiten en licht is erg belangrijk voor planten. Wil je het toch proberen, dan kan je een klein kasje kopen in elk tuincentrum, met de afmetingen vanaf 40 bij 50 centimeter tot een meter bij een meter. Die kan je dan het beste binnen zetten en dan kan je zaaien in zaaibedjes in een zaaidoos. Wil je het buiten proberen, dan lukt het alleen met een grote kas met glas en als je er een verwarming in hangt of zet. Die grote kas is ook te koop bij erkende tuincentra.

De soorten die je dan kan zaaien in de winter zijn winterspinazie- en andijvie, mosterdzaad of wortelen. Je kunt trouwens ook iets anders nog doen: bij elk tuincentrum of anders op internet zijn ook kweekpotten te koop waarin kiemgroentezaden zitten. Die kan je eten zodra ze gekiemd zijn. Voorbeelden hiervan zijn rucolakers, tuinkers, alfalfa, mosterdkers en tauge. Er bestaan in dit genre ook zaai-bowls.

De moestuin kalender zal het niet aangeven maar het planten van bloembollen gebeurt wel in de winter; november en december zijn bij uitstek de maanden om crocussen, tulpen, narcissen en blauwe druifjes bollen in de grond te planten. Daarbij gebruik je een handschepje waarmee je een kuiltje in de grond graaft voor elke bol.