Tuin algemeen

Groene winterplanten

In de winter hebben de meeste vaste planten en bomen zich ontdaan van hun blad of zijn ondergronds aan hun rustperiode begonnen. Pas in de lente zullen zij zich weer laten zien en de tuin opfleuren met prachtig groen en de mooiste kleuren bloemen. Er zijn enkele uitzonderingen hierop namelijk de groene winterplanten.

Deze vaste winterplanten blijven groen of bloeien zelfs in de winter. Een voorbeeld van één van deze winterplanten is de Helleborus niger, beter bekend als de witte kerstroos. De bloeiperiode van deze plant loopt van januari tot april en zoals de naam al doet vermoeden heeft deze sfeervolle winterplant prachtige witte bloemen. De witte kerstroos wordt ongeveer 30 cm hoog. Echt een aanrader om in uw tuin te planten.
Maar er zijn nog meer groene winterplanten die uw tuin ook in de winter van een beetje kleur kunnen voorzien. Kent u de Schoenlappersplant? Deze plant heeft diep groenpaarse bladeren in de winter. De plant beschermt zijn bladeren tegen vorst door het vocht eruit te halen waardoor de bladeren omkrullen. In de lente worden de bladeren lichter groen. Er zijn verschillende soorten Schoenlappersplant, allemaal van het geslacht Bergenia. De Bergenia cordifolia is de meest bekende soort en wordt het meest als tuinplant toegepast. De bloeiperiode van deze plant is in het vroege voorjaar rond maart en april. Dan bloeit de plant met verfijnde roze bloemen.

Er zijn ook groene winterplanten die het prima doen in een pot. Want ook uw terras of balkon kan worden opgefleurd in de winter met deze winterplanten. De winterheide is één van deze winterplanten. Deze plant blijft niet alleen groen, maar bloeit ook in de winter. De bloeiperiode is van januari tot april. Het is een makkelijk plantje wat niet zoveel verzorging nodig heeft. In het voorjaar even terugsnoeien en dan kan je er jaren plezier van hebben. De winterheide wordt ongeveer 20 cm hoog.
Wat ook een superleuke plant is om in de winter in een pot te planten is de Bergthee. Deze plant heeft in de winter groene bladeren en felrode bessen. Een leuke winterplant met de kleuren rood en groen, dit zijn echt de kleuren van kerst en van de winter. De Bergthee wordt zo’n 15 cm hoog. In juni bloeit de plant waarna in augustus de rode besje eraan komen.
De Winterheide en de Bergthee zijn vaste planten en kunnen daarom ook prima in de tuin geplant worden.

Denk eraan om tijdens het aanleggen van de tuin ook aan de wintertuin planten te denken. En er rekening gehouden kan worden met de verschillende bloeiperiode. Dit wordt nogal eens vergeten wat echt een gemis is. Want ook als het buiten koud is en de meeste planten in hun rustperiode zijn, is er niets mooier om vanuit een warm huis naar buiten te kijken en daar in de wintertuin planten te zien die de tuin weer een totaal ander uiterlijk geven.