Tuintrends

Zo verlicht je je tuin sfeervol

Met tuinlampen kun je van je tuin een prachtig nachtelijk landschap maken. Door tuinpaden sfeervol te verlichten of bepaalde planten of objecten uit te lichten, geef je je tuin een bijzondere sfeer. Zo ga je aan de slag:

Maak een lichtplan

Maak een lichtplan voor je tuin, net zoals je een tuinplan of tuinontwerp maakt. Bepaal waar alle lampen komen te staan. Bijvoorbeeld bij de vijver, een mooie boom, plant of beeld. Het licht zelf kan natuurlijk ook een object zijn. Sommige tuinlampen zijn immers ware kunstwerken.

Vermijd te veel licht

Je tuin verlichten heeft tot doel een nachtelijk landschap te creëren. Maak er geen dag van tuinlampen door je hele tuin te plaatsen. Beperk het echt tot het uitlichten van een paar blikvangers of het verlichten van een donkere plek.

Balans

Zorg ervoor dat er balans is tussen donker en licht. Het licht laat mooie struiken of bomen goed uitkomen, terwijl het donker een interessant contrast geeft. Bovendien kun met donkere plekken de wat minder fraaie delen van je tuin verbergen.

Onopvallend licht

De mooiste tuinverlichting wil je natuurlijk zien, maar anders is het als je planten wilt uitlichten. Dan is het het mooiste als je je niet bewust bent van het licht als je door je tuin loopt. Plaats die verlichting dan ook zoveel mogelijk op een onopvallende plaats en zó dat de eigenlijke lamp zelf niet te zien is. Voorkom ook dat de lamp in jouw gezicht en dat van de buren schijnt.

Niet hoger dan 100 watt

Gebruik voor tuinlampen niet meer dan 100 watt en overweeg G9 verlichting, dat veel licht geeft en efficiënt is.

Liever meerdere kleinere lampen

Als je een bloembed wilt verlichten, kun je beter meerdere kleinere lampen gebruiken dan één grote lamp. Dat geeft zachtere lagen licht en zo vermijd je eveneens harde schittering in het midden.

Wat doe jij om je tuin sfeervol te verlichten? Deel het hieronder in de reacties!