Tuinonderhoud

Zo zorg je ervoor dat je tuin zomerklaar is

tuin zomerklaar maken

Sinds een paar weken is de lente weer begonnen en zien we dat veel planten en bomen beginnen te ontwaken uit hun winterslaap. Aangezien de meesten van ons in de winter niet veel tijd in de tuin doorbrengen, wordt er in de winter ook niet veel aan onderhoud gedaan. Dat maakt dit de perfecte tijd om de handen uit de mouwen te steken en de tuin klaar te maken voor de zomer. zodat je daar straks weer heerlijk van het buitenleven kunt genieten. Voor bepaald onderhoud aan de tuin kun je het beste een expert inschakelen zoals Hoge Hagen, maar veel kun je ook zelf doen. Lees verder voor handige tips over hoe je je tuin zomerklaar maakt.

Verwijderen van onkruid en dode takken

Het voorjaar is de beste tijd om je tuin in orde te maken, wijzelf krijgen weer energie en de natuur komt weer tot leven. Maar waar begin je als je je tuin weer in orde wil maken? Het beste kun je beginnen met het verwijderen van het onkruid en de dode takken die aan bomen en struiken zitten en misschien ook wel door de tuin verspreid liggen. Veel mensen snoeien hun planten in het najaar, maar je kunt dit misschien nog wel beter in de lente doen. Bij het snoeien ontstaat er namelijk een zogenaamde ‘snoeiwond’ aan het einde van de tak en in de lente kan deze wond sneller helen en heb je minder kans op rotting. Uiteraard kun je beter niet gaan snoeien aanplanten die in bloei staan, dat is zonde.

Je gazon weer mooi maken

Als je alle bomen, struiken en planten hebt gesnoeid, kun je beginnen aan de grasmat. Check je gazon als eerste op kale plekken, want die moeten het eerste onder handen genomen worden. Dit kun je het beste doen door het gras eerst goed te maaien, omdat de open, kapotte plekken dan het best zichtbaar worden. Let op, doe dit maaien pas als er geen nachtvorst meer is! De ideale lengte voor gras in de zomer is 3,5 tot 4,5 cm. Als je bovenstaande hebt gedaan, kun je het beste wat kunstmest op je gras strooien, zodat het weer tot leven komt en je de rest van de zomer kunt genieten van een mooie, groene grasmat.

Omgooien van de aarde in de tuin

Nu je planten, struiken, bomen en gazon weer bijgewerkt zijn, is het goed om met de schoffel door de tuin te gaan. Gooi alle aarde even om, zodat deze weer kan gaan ‘ademen.’ Dit is erg belangrijk om de aarde weer van leven te voorzien. Daarna kun je het beste deze aarde bemesten, zodat die weer nieuwe voedingsstoffen krijgt en de struiken, planten en bomen weer beter groeien in de lente en deels in de zomer.

Schoonmaken van meubilair en stoep

De laatste klus is dan het schoonmaken van het tuinmeubilair en de stoep met deze handige tips. Het meubilair is makkelijk schoon te maken, een flinke emmer sop, een spons en voor je het weet zit je te genieten in je ‘nieuwe tuin.’ Het is wel verstandig om dit tuinmeubilair goed te onderhouden en ook dit is een klus voor het voorjaar. Zo kun je houten tuinmeubelen het beste regelmatig van nieuwe beits of verf voorzien. Het schoonmaken van de stoep is nog makkelijker: met schoonmaakazijn kun je het beste de hele stoep besprenkelen. Laat dit gedurende twee droge dagen intrekken en daarna kun je de stoep makkelijk reinigen met een hogedruk reiniger.