Tuin algemeen

5 tuintips voor de lente

de tuin lenteklaar maken

 

Het voorjaar breekt aan. Na de lange winterperiode kan je de tuin voorbereiden op de lente die gaat komen. Wie nu al begint met de tuin op orde maken kan straks in de lente en zomer nog meer genieten. Met deze vijf tips ben je al goed op weg om de tuin na de winter weer op orde te maken.

Onkruid en mossen verwijderen

Het is niet het leukste werk om te doen maar bij de tuin lente klaar maken hoort ook het onkruid verwijderen. Mossen tussen de tegels verwijderen. Tuurlijk, in het geval van een betegelde tuin kan dat mos net dat groene accent geven aan je tuin, maar het oogt gewoon een beetje slordig. Daarnaast zijn e rook andere manieren om een betegelde tuin een groene look te geven. Doe je dit nu dan is het in de lente en zomer wat gemakkelijker om bij te houden bijvoorbeeld door regelmatig te schoffelen. Maar dan moet je nu wel proberen om al het onkruid zover mogelijk weg te halen.

Het gazon de juiste verzorging geven

Tuin klaarmaken voor de lente? Geef je gazon de verzorging die het nodig heeft. Mossen, dood gras en onkruiden moet je weghalen uit je gazon. Dit doe je door het gras te verticuteren. Door het mos slaat je grasmat als het ware dicht door het verticuteren haal je niet alleen al het vuil weg maar geef je het gazon als het ware ook weer wat lucht. Na het verticuteren moet je misschien nog even wat kale plekken in het gras bij zaaien en vergeet ook niet om je gras te bemesten.

Pak de snoeischaar er maar bij

Het voorjaar is ook de tijd om te gaan snoeien. Dit hoort ook bij de tuin klaarmaken voor de lente. Voor je gaat snoeien moet je wel even precies weten tot hoever je de takken mag wegknippen. Twijfel je of heb je eigenlijk helemaal geen idee. Ga op zoek naar informatie over het snoeien van de desbetreffende plant, boom of struik of raadpleeg een hovenier. Deze kan je overigens ook voorzien van allerlei advies en tips over de tuin lenteklaar maken.

De vijver een opfrisbeurt geven

De tuin voorbereiden op de lente, daar hoort ook het onderhoud van je vijver bij. In de herfst en winter krijg je bijvoorbeeld wat gevallen blad in je vijver. Dit kan voor algenvorming zorgen. Waardoor je water er niet meer echt schoon eruitziet. Hoog tijd om het nu schoon te maken. Kan je je in de lente en zomer weer genieten van fris en helder water in je vijver.

Tijd om te verplanten en te verpotten

Dit is ook het moment om als dat nodig is wat struiken of bomen te verplanten in de tuin Ook planten die in pot staan zijn wel toe aan wat nieuwe schone potgrond. Doe dit wel voorzichtig zodat de wortels van de plant niet kunnen beschadigen.Ook dit is een onderdeel van de tuin lenteklaar maken.