Tuin algemeen

Wanneer kun je het beste verplanten en aanplanten?

Wanneer verplanten en wanneer aanplanten?

Iedereen wil een mooie tuin maar niet iedereen heeft evenveel verstand van tuinieren. Waarschijnlijk vind je het niet stoer om aan je tante of buurvrouw te vragen wanneer je ook alweer kan verplanten en wanneer je moet aanplanten. Daarom dit artikel met de belangrijkste info. Doe er je plantvoordeel mee en geniet daarna extra van jouw vernieuwde tuin.

Verplanten en aanplanten

Als we dan toch gaan uitleggen: eerst maar even het verschil tussen verplanten en aanplanten. Aanplanten is het planten vanuit een pot. Verplanten (de naam zegt het al) is de plant van de ene plek naar de andere verplaatsen.

Wanneer kan ’t en mag ‘t?

Aanplanten kan eigenlijk het hele jaar, maar niet als het vriest. Omdat de plant al een kluit heeft gevormd, kan hij in de volle grond gewoon doorgroeien. Hij zal ook geen wortels verliezen of uitdrogen. Met gewoon regelmatig water geven zou ’t gewoon goed moeten gaan.

Het verplanten van bomen, planten en struiken kan je het beste doen als ze in rust zijn. Dit is vanaf het begin van de herfst tot het einde van het voorjaar. Mensen die er echt verstand van hebben, zeggen dat vroeg in de ochtend en ’s avonds de beste momenten zijn. Waarom? Omdat er op die momenten geen of weinig sapstroom in de plant is. Dat verplanten ook in de winter kan, als het niet vriest tenminste, weten veel mensen niet. Tuinieren in de winter kan dus wel degelijk, voor veel mensen vast een hele geruststelling. Zorg er wel voor dat de plant niet te lang met zijn kluit bloot ligt, of scherm deze tijdelijk af met bijvoorbeeld een doek. Dit doe je om uitdroging van de wortels te voorkomen.

tuinieren in de winter

Extra water geven

Geef planten, struiken en bomen wat extra water na het verplanten. Houd er ook rekening mee dat verplanten niet altijd goed gaat. Soms gaat namelijk wel 90 procent van alle wortels verloren, en dat is funest. Neem je liever geen risico, begin dan pas met verplanten als het niet meer gaat vriezen. Tuinieren in de winter kan dus best, maar met sommige handelingen kan je beter even wachten tot het voorjaar er echt aan zit te komen.