Tuinmeubelen

Loungeset kiezen? 5 tips!

tuintrend loungeset

Wil je graag een loungeset kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij geven je daarom graag een aantal tips. In dit artikel stellen we je 5 vragen en na het beantwoorden hiervan, wordt de keuze een stuk makkelijker! 

Vraag 1: Hoe ziet jouw tuin eruit?

Onze eerste vraag klinkt als een open deur, maar blijft toch belangrijk om te stellen: hoe ziet je tuin eruit? De loungeset moet namelijk wel in je tuin passen qua inrichting. Dus als je een tuin hebt in een bepaalde stijl, dan zoek je daar een bijpassende loungeset bij.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat een tuinset vaak groot qua formaat is. Grote loungesets zijn hartstikke mooi, maar niet zo mobiel. Je kunt ze dus niet zo makkelijk verplaatsen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de tuinset regelmatig een ander plekje in de tuin te geven, dan kun je misschien beter voor een kleinere en dus flexibelere tuinset gaan. Heb je echter al een perfecte plek in de tuin waar je altijd zou willen zitten? Dan is een grote loungeset uiteraard geen probleem!

Vraag 2: Hoeveel zitplekken wil je?


De eerste vraag ging over de grootte van de loungeset. Als je voldoende ruimte in de tuin hebt, dan maakt de grootte niet zoveel uit. Wil je echter op ruimte besparen en toch een loungeset in de tuin hebben? Kijk dan vooral naar het aantal zitplaatsen.

Als je graag onderuit ligt op de loungebank, dan is een chaise longue waarschijnlijk een topidee. Zit je vaak met vrienden in in de tuin of heb je kinderen? Dan is een grotere loungebank of twee losse banken een handige oplossing.

De meeste loungesets hebben een lage instap en dat is voor mensen die slecht ter been zijn nogal lastig. Houd hier dus ook rekening mee, mocht dit in jouw situatie van toepassing zijn.

Vraag 3: Waar gebruik je het voor?


Een loungebank is natuurlijk bedoeld om te “loungen”, dus je moet er lekker op kunnen ontspannen. De meeste loungesets bestaan uit een grote (hoek)bank of twee losse banken en daarnaast nog een hocker die tevens als salontafeltje kan dienen om er hapjes en drankjes op te zetten. Deze samenstelling is dus bijvoorbeeld ideaal voor als je op een zonnige middag met drankjes in de tuin zit.

Eet je graag buiten? Dan is een loungeset misschien een minder goed idee. Een dining set is dan een betere keuze, want deze bestaat uit een normale eettafel en een aantal zitstoelen.

Kun je niet kiezen tussen een loungeset en een dining set? Dan bestaan er gelukkig ook lounge-dining combinaties! Je krijgt er dan een eettafel bij die groter is dan een hocker, maar wel nog steeds kleiner dan een eettafel. Op deze manier heb je toch voldoende ruimte om al het eten neer te zetten.

Vraag 4: Welk materiaal?


Tuinsets worden gemaakt van allerlei materialen, dus als je een voorkeur hebt voor een bepaald materiaal, dan maakt dit je keuze al een stuk makkelijker. Alle tuinsets zijn goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden, dus deze keuze is een kwestie van persoonlijke smaak. Kunststof is bijvoorbeeld erg makkelijk schoon te maken en vergt weinig qua onderhoud.

Verder hangt de materiaalkeuze ook af van hoe jouw tuin eruit ziet. Houten tuinsets staan bijvoorbeeld mooier in de ene tuin dan in de andere tuin.

Tuinsets kun je beschermen met een beschermhoes. Het voordeel van zo’n beschermhoes gebruiken is dat je loungeset dan langer mee zal gaan.

Hieronder vind je een lijstje met de materialen die worden gebruikt voor loungesets:

  • Kunststof: makkelijk schoon te houden, verkrijgbaar in veel kleuren.
  • Wicker: diverse vlecht-patronen. Je hebt alleen wel speciaal schoonmaakmiddel nodig.
  • Hout/teak: vraagt weinig onderhoud en is erg sterk. Hout is daarentegen wel wat zwaarder qua gewicht.
  • Aluminium: makkelijk schoon te houden en lichtgewicht. Combineert vaak mooi met kunststof (bijvoorbeeld aluminium onderstel met kunststof zitting).

Vraag 5: Wat zijn de voor- en nadelen van een loungeset in je tuin?


Voordelen:

  • Tuinsets creëren sfeer, net zoals banken dat doen in de woonkamer binnen.
  • Met een afdekhoes kun je de bank zelf en de bijbehorende kussens makkelijk beschermen, zodat je niet steeds met losse zitkussens hoeft te slepen.
  • Een loungeset is heel fijn om op te ontspannen en tot rust te komen.

Nadelen:

  • Niet makkelijk heen en weer te verplaatsen.
  • Past niet echt een grote eettafel bij.

We hopen dat je nu met deze tips een weloverwogen keuze kunt maken als je een loungeset gaat kopen. Veel plezier met je nieuwe tuinset!

Bron: latour-lith.nl