Moestuin

5x soorten groente voor in een gezonde moestuin

Heb jij al eens groenten gekweekt voor eigen gebruik? Een moestuin, hoe leuk is dat! Een bezigheid, heerlijk buiten in je eigen tuin om vervolgens zelf de vruchten er van te plukken en het te verwerken in een gerecht. Ben jij benieuwd welke soort groente je kan verbouwen in je moestuin en hoe je je moestuin gezondheid houdt door ongediertebestrijding? Lees dan mee.

1. Bladgroenten

Onder bladgroenten vallen o.a. spinazie, kropsla, ijsbergsla, andijvie en rucola. Fijne groenten als basis voor een salade, rucola in pasta of zelfs andijvie in een stamppot. Slakken vinden deze bladgroente ook heerlijk en komen graag op moestuinen met bladgroente af. Als jij je moestuin wil beschermen tegen de slakken is het aan te raden om een net met kleine gaatjes te gebruiken.

https://nl.pinterest.com/pin/264727284326652563/

2. Bol- en knolgewassen

Bij bolgewassen kun je denken aan ui en knoflook en bij knolgewassen aan knolselderij, om te consumeren. Daarnaast zijn er wortelgewassen die dieper in de grondzitten, zoals peen. Vooral wortelgewassen hebben last van bodeminsecten, die je kan vermijden door gewaswisseling. Gewaswisseling betekent dat er elk jaar op een andere plek geteeld moet worden in de moestuin.

3. Vruchtgroenten

Paprika, aubergine, komkommer en tomaten zijn een aantal groenten dat onder vruchtgroenten valt. Vruchtgroenten hebben meer warmtebehoefte dan bladgroente. Om warmte te behouden en ongedierte te voorkomen is het plaatsen van een plastic fles, zonder dop, om de vruchtgroente een oplossing.

https://nl.pinterest.com/pin/324681454372935600/

4. Koolsoorten

Witte kool, rode kool, broccoli, bloemkool, boerenkool, paksoi en ga maar door. Er zijn vele soorten kool die je kunt verwerken in je moestuin. Rupsen, slakken en vlinders zijn dol op kool. Het is dus belangrijk om netten te plaatsen om prachtige schone en gezonde kolen te kweken.

5. Peulvruchten

Onder peulvruchten vallen vele bonensoorten, zoals snijbonen, witte bonen, sojabonen maar ook kikkererwten, doperwtjes en linzen. Naast ongedierte kunnen peulvruchten te maken krijgen met virussen en schimmels. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de verschillenden bonenplanten.

Wespen zijn dol op moestuinen

In de zomer komen wespen veel voor in moestuinen. Als ze in de omgeving van de moestuin blijven hangen, dan is er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Het is sterk af te raden om zelf het wespennest te verwijderen en laat de ingang van het wespennest vrij. Wespen zijn agressieve beestjes die nare steken uitdelen. Laat de verwijdering van het wespennest dus doen door een ongediertebestrijder en vraag naar de kosten voor verwijderen wespennest .