Tuin algemeen

Is jouw terras al klaar voor de zomer?

De zomer staat voor de deur, de tijd waarin we weer lekker buiten gaan leven. Is jouw terras al klaar voor een barbecue, klaar om weer volop in gebruik genomen te gaan worden? We lopen de 4 belangrijkste elementen van het terras langs.

Bestrating

Een deel van je tuin bestraten, vooral het terras, is essentieel voor een goed gebruiksgemak van de tuin. Het is aan te raden om je terras minimaal 12 m2 te maken, in dit geval past er een tuinset op. Wil je meer doen op je terras, reken dan 1 m2 per persoon extra. Denk daarnaast goed na over een stevig legverband dat niet snel verzakt, worteldoek om onkruid langs de tegels tegen te gaan en dat het terras subtiel afloopt zoals er geen plassen blijven liggen. Ga je zelf je tuin bestraten, lees je dan goed in omtrent alle addertjes onder het gras of schakel anders een stratenmaker in. Dan ben je zeker van een goed terras, deze en nog vele zomers.

Zitplekken

Heb je goede bestrating liggen, dan is het tweede essentiële onderdeel; zitplekken. Waar het vroeger een tuintafel met tuinstoelen was, zien we tegenwoordig steeds meer de loungebank in de Nederlandse tuin verschijnen of zelfs beide. Vraag één is dan ook, wat doe je het meeste in je tuin? Heb je besloten voor welke optie je gaat, dan heb je nog de keuze uit diverse materiaalsoorten: hout, kunststof of aluminium. Alle materiaalsoorten hebben eigen voor- en nadelen. Bedenk goed wat voor jou het belangrijkste is: de prijs, levensduur of geen onderhoud.

Comfort

De basis om te relaxen op je terras is er, maar hoe zorg je ervoor dat je dit zo comfortabel als mogelijk doet?

  • Geen ongedierte: In de zomer zijn vele soorten ongedierte actief in je tuin, niet echt fijn als je er zelf ook veel tijd doorbrengt. Denk aan muggen, wespen, boktorren etc. Merk je dat er een plaag actief is in je tuin, vraag dan ongedierte offertes op en los je probleem op voordat het echte mooie weer start. Door offertes te vergelijken zorg je dat je de ongediertebestrijder met de beste prijs-kwaliteitverhouding eenvoudig vindt.
  • Schaduwplekken: het ene moment wil je lekker in de zon liggen en het andere moment lekker in de schaduw. Kies daarom voor zonwering boven je terras. De beste optie is een knikarmscherm. Je hebt de keuze om de helft van je terras in de schaduw te zetten, of het complete terras. Daarnaast bewegen de buizen van een knikarmscherm zich horizontaal, waardoor je rustig onder je zonnescherm kan blijven doorlopen.
  • Warmte in de avond: wat is er lekkerder dan in de avond nog even na te genieten in de buitenlucht. Helaas kent Nederland weinig hele warme avonden, daar biedt een heater uitkomst. De heater kan je aan de muur bevestigen, aan je zonnescherm of als paal midden op je terras zetten.
  • Groene oase: Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Kies daarom voor enkele vrolijke planten op je terras. Bekijk goed welke planten wanneer in bloei staan en of ze schaduw, halfschaduw of volle zon nodig hebben zodat je de hele zomer je terras in bloei hebt staan.