Overig Tuin algemeen

De beukenhaag snoeien: hoe en wanneer?

beukenhaag snoeien
Als je thuis en mooie beukenhaag, ook bekend als de fagus sylvatica, in de tuin hebt. ontkom je er niet aan: periodiek de beukenhaag snoeien. Tuinen met een beukenhaag zijn prachtig om te zien, maar hebben nog meer voordelen. Welke dit zijn en waarom de beukenhaag snoeien belangrijk is, lees je in dit artikel. En ook het antwoord op de vraag Wanneer moet je je beukenhaag snoeien.

Wat een beukenhaag zo prettig maakt als tuinstruik: de voordelen

De beukenhaag heeft als tuinplant diverse voordelen te bieden. In de eerste plaats de beukenhaag een van de meest sierlijke struiken voor in de tuin. De beukenhaag heeft een elegante uitstraling en is visueel een verrijking voor elk type tuin. Een tweede pluspunt van een beukenhaag in de tuin is het feit dat beukenhagen eenvoudig te kweken en te onderhouden zijn. Ze zijn goed bestand tegen schaduw. En kies je voor het regelmatig de beukenhaag snoeien, dan groeit de beukenhaag mooi dicht. Ten derde is een echte pre van de beukenhaag dat deze, hoewel niet wintergroen, het hele jaar door bloeit. In de winter vindt er een prachtige verkleuring plaats van haagbeuken. De bladeren worden goudgeel tot roestbruin en blijven gedurende de wintermaanden aan de beukenhaag vastzitten. Je hebt dus geen tot minimaal last van bladafval. Ten slotte staan beukenhagen positief bekend omdat ze in het voorjaar snel weer groen en fris worden.

wanneer moet je je beukenhaag snoeien

Wanneer kun je de beukenhaag snoeien?

Een belangrijke vraag die eigenaren van beukenhagen zich stellen, is: wanneer moet je je beukenhaag snoeien? De maand mei en de eerste twee à drie weken van juni zijn een perfecte tijd als je je afvraagt wanneer kun je je beukenhaag snoeien. Door in die periode de beukenhaag snoeien te gaan, groeit deze mooi dicht en blijft de beukenhaag qua bladeren lekker compact. Doorgaans loopt het blad van de beukenhaag na de eerste knip- en snoeironde, specifiek na de langste dag van het jaar de 21e juni, nog een extra keer uit. Deze uitloop is perfect, want de beukenhaag groeit er nog dichter door. Bij het vaststellen van wanneer kun je je beukenhaag snoeien is het daarom cruciaal om dit hoe dan ook vóór 21 juni te doen. In september is het tijd om een tweede snoeironde uit te voeren, om de beukenhaag perfect in conditie te houden

Aandachtspunten bij een beukenhaag snoeien

Wanner je de beukenhaag snoeien gaat, dan is er een aantal punten van aandacht dat je in het vizier dient te houden. Zo is het snoeien van de tuinstruik niet verstandig in het volle zonlicht. De bladeren kunnen dan snel uitdrogen en bruin worden. Wacht met snoeien tot er schaduw is, bijvoorbeeld in de vroege avond. Slim is verder om van bovenaf naar beneden te knippen. Leg je onder de haag een zeil neer, dan kun je het bladafval goed opvangen en na afloop van de snoeisessie snel opruimen. Ten slotte: laat de beukenhaag niet te hoog groeien, want anders wordt het snoeien erg lastig. Je moet er met je trapje namelijk wel goed bij kunnen komen voor het onderhoud.