Bestrating kan op verschillende manieren worden gelegd. Dit wordt ook wel legerbanden, of bestratingsverbanden, genoemd. Lees hier over de verschillende soorten en welke het beste bij jou past.
6 soorten verbanden
Welk soort verband jij het beste kunt kiezen voor jouw bestrating is volledig afhankelijk van jouw smaak, het type bestrating en waarvoor het gebruikt gaat worden. Een stratenmaker kan je hierbij adviseren mocht dat nodig zijn. Lees hieronder over 6 verschillende soorten bestratingverbanden.
- Wildverband. Er zijn een paar plekken waar wildverband geschikt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een terras of tuinpad. Het zit namelijk geen vast patroon in en grote en kleine tegels zitten door elkaar.
- Elleboogverband. De stenen bij dit patroon maken letterlijk een elleboog doordat ze in een hoek tegen elkaar aan staan. Het is een typisch sierverband en wordt veel gebruikt bij opritten omdat het veel gewicht kan hebben.
- Halfsteensverband. Dit is een veel voorkomend verband waarbij de tegels onder elkaar liggen en elke rij eentje verspringen. Het is makkelijk en snel te leggen en is ook geschikt bij het metselen van muren.
- Blokverband. Bij blokverband vormen de klinkers een vierkant met twee of vier tegels. Het is een geschikt patroon voor terrassen of tuinpaden.
- Visgraatverband. Dit verband is de laatste tijd erg populair omdat het er mooi en net uitziet, en ook nog eens goed is voor intensief gebruik. Bij visgraatverband worden de tegels in een hoek van 45 graden gelegd.
Sierbestrating en tuinbestrating
Veel van de bovenstaande verbanden zijn een vorm van sierbestrating. Dit houdt in dat je het laat leggen simpelweg omdat je het mooi vindt. Het is dus niet zoals een oprit. Dat is iets wat je nodig hebt zodat je er met een auto overheen kunt rijden. Tuinbestrating kan ook sierbestrating zijn. Maar over het algemeen gaat het hierbij over het aanleggen van terrassen, opritten en zelfs een volledige tuin. Het voordeel hiervan is dat dit weinig onderhoud vraagt. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen onderhoud meer nodig is natuurlijk. Maar in dat geval kun je ook altijd een tuinman inschakelen.