Tuin algemeen Tuintrends

Tips voor een voortuin met cortenstaal accenten!

cortenstaal plantenbak

Of je nu een moderne voortuin of een rustieke hebt, je kunt cortenstalen elementen gebruiken om deze buitenruimte interessanter te maken, bijvoorbeeld door het gebruik van een cortenstaal huisnummer bord, dat combineert met andere cortenstaal accessoires in de tuin. Van plantenbakken tot prachtige afscheidingsmuren, de mogelijkheden van cortenstaal zijn bijna eindeloos!

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een koper-chroom legering die is ontwikkeld om corrosie door weersomstandigheden buitenshuis te weerstaan. Om deze reden wordt het ook wel weervast staal genoemd. “Cor-Ten” is de handelsmerk naam voor deze legering en wordt gewoonlijk zonder het koppelteken simpelweg cortenstaal genoemd.

Hoe werkt het en wat zijn de eigenschappen?

Wanneer cortenstaal wordt blootgesteld aan de atmosfeer, zal het, zoals de meeste staallegeringen, oxideren of een roestlaag beginnen te vormen. Wat corten onderscheidt van andere legeringen, is dat deze laag het materiaal daadwerkelijk beschermt tegen verder roesten. Je bent misschien nog niet klaar om je hele tuin of landschap om te toveren tot een meesterwerk van cortenstaal, dus laten we eens kijken naar enkele eenvoudige ideeën die je zou kunnen proberen…

Plantenbakken van cortenstaal

Een van de meest voorkomende manieren om cortenstaal te gebruiken in je voor- of achtertuin is in de vorm van een cortenstaal plantenbak. In een voortuin zorgt een dergelijke plantenbak er direct voor dat jouw voortuin er anders uitziet dan die van je buren. Daarnaast kun je het in je voortuin combineren met andere accessoires, zoals de eerder genoemde huisnummer bordjes.

Afscheidingsmuren

Cortenstalen wanden kunnen een uitdaging zijn. De wanden moeten op maat worden gesneden en in de gewenste vorm worden gevormd en vervolgens zorgvuldig worden geïnstalleerd. Er zijn maar weinig bedrijven die hier veel ervaring mee hebben. Een eenvoudigere oplossing is om een ​​houten draagconstructie wand te bouwen en deze vervolgens te bekleden met corten panelen.

Tuin borderrand gemaakt van cortenstaal

Het afkanten van tuinbedden met behulp van cortenstaal is een van de meest populaire opties van het gebruik van dit materiaal in de tuin. Omdat het in dunne reepjes wordt geleverd, is het ook veel gemakkelijker om te buigen en zelfs scherpe hoeken van 90 graden kun je makkelijk vormen met een bankschroef.

Op maat gemaakte huisadres nummers

We begonnen er deze blog mee en we sluiten er mee af: huisnummer borden van cortenstaal. Deze kun je op allerlei manieren gebruiken, wat dacht je bijvoorbeeld van het laten uitsnijden van je huisnummer en daar een led lampje achter te zetten. Je gasten zullen direct geïnspireerd raken en waarschijnlijk zelf op zoek gaan naar een dergelijke accessoire!