Tuin algemeen

Een kleine tuin ontwerpen: hoe doe je dat?

Wanneer je leest over tuinontwerpen gaat dit in de meeste gevallen over het ontwerpen van een gemiddelde tot grote tuin. Dat is erg jammer, want juist over kleine tuinen valt veel te vertellen. Ook zijn de mogelijkheden veel groter dan je in eerste instantie zou denken. In deze blog lees je daarom alles over het ontwerpen van een kleine tuin.

Een kleine tuin ontwerpen: zo begin je!

Voor het maken van een tuinontwerp raden wij aan om een hovenier in te schakelen. Via Hovenier.website vind je snel en eenvoudig een hovenier bij je in de regio. Wanneer je een afspraak met de hovenier hebt gemaakt, komt deze bij je langs om samen met jou de tuin op te meten. Vervolgens is het aan jou om je eisen, wensen en budget te bespreken. Samen met jou bespreekt de hovenier de mogelijkheden. 

Tip: Ga vooraf aan de afspraak op zoek naar inspiratie op het internet en maak hier een moodboard van. Zo worden je wensen visueel!

Na de afspraak gaat de hovenier voor je aan de slag en wordt het tuinontwerp gemaakt. Al je wensen, eisen en je budget worden omgezet tot één concreet plan. Het ontwerp wordt volledig op maat gemaakt en overal wordt rekening mee gehouden: van de bestrating tot de beplanting. 

Wanneer het ontwerp klaar is, wordt deze naar je opgestuurd. Inclusief bijhorend kostenplaatje. Op basis hiervan geef je akkoord of niet akkoord. Bij niet akkoord wordt het ontwerp aangepast, totdat jij wel tevreden bent.

Tips om je kleine tuin groter te laten lijken

Bij het maken van een tuinontwerp voor een kleine tuin is het belangrijk om deze zo groot mogelijk te laten lijken. Hiervoor geven we onderstaand een aantal handige tips, zodat je hier ook rekening mee kunt houden wanneer je op zoek gaat naar inspiratie. 

Deel de ruimte zo praktisch mogelijk in

Een kleine tuin is beperkt in ruimte. Daarom is het extra belangrijk om deze zo praktisch mogelijk in te delen. Je zult daarom concessies moeten doen: je kunt niet alles. Less is more is belangrijk bij het indelen van een kleine tuin. Kies alleen de belangrijkste elementen, zoals een tuinpad, terras en gazon. 

Speel met de diepte

Je kunt je tuin optisch groter laten lijken door ervoor te zorgen dat je niet de gehele tuin in één oogopslag ziet. Dit is ook direct een valkuil: wanneer je dit niet goed doet, lijkt je tuin juist alleen maar kleiner. Zorg voor leuke doorkijkjes, bijvoorbeeld met grote planten of siergrassen of juist een mooie klimplant die tegen een rekje groeit.