Overig

Een airco en een aircooler: dit is het verschil

aircooler

Is het in jouw woning snel warm en heb je behoefte aan koele lucht? Dan kunnen zowel aircoolers als airco’s een uitkomst bieden. Hoewel beide producten koele lucht leveren, zijn er ook een aantal verschillen. In dit blog vertellen we je er meer over. 

Het grote verschil

Een aircooler heeft wel wat weg van een draagbare airco, maar werkt anders dan airconditioning. Een aircooler vul je namelijk met koud water. Zodra het apparaat wordt aangezet zuigt het lucht als het ware langs het koude water. De lucht koelt af en wordt de ruimte in geblazen. Een airco werkt op een andere manier. Airconditioning bestaat uit twee delen: een binnendeel en een buitendeel. Met een speciaal vloeibaar koelmiddel wordt de warme lucht afgekoeld. De koele lucht blaast de ruimte in en de warme lucht verlaat via het buitendeel het pand.

De voordelen van een airco

Met een airco kan je de precieze temperatuur in huis bepalen. Werk je graag in een temperatuur van 18 graden in je werkkamer? De airco regelt het voor je. Op een aircooler kan je niet de gewenste temperatuur instellen. Een aircooler heeft vaak maar een aantal standen en zorgt voor maximaal drie graden verkoeling. Dit is zeker fijn, maar wellicht op een warme zomerdag niet koel genoeg. Een airco daarentegen kan de temperatuur in huis met wel tien graden verlagen. 

De voordelen van een aircooler

Een airco klinkt als een fantastisch product, toch? Helaas komt airconditioning ook met een aantal nadelen, waardoor een aircooler voor jou misschien toch de beste optie is. Het grootste nadeel van een airco is dat je een het niet kunt opbergen en geïnstalleerd moet worden. Een aircooler is wat dat betreft een stuk makkelijker. Je kunt een aircooler overal plaatsen waar een stopcontact is en een aircooler kan ook zo weer opgeborgen worden wanneer verkoeling niet meer nodig is. Bovendien levert de aircooler gezondere lucht, omdat het water als koelelement gebruikt in plaats van koelvloeistof. Je wordt dus niet wakker met een droge, zere keel wat bij het gebruik van een airco soms wel het geval is. And last but not least: een aircooler is bovendien veel goedkoper dan een airco.