Overig

Een bouwkundig expert bij jou in de tuin

Een bouwkundige keuring is een keuring die door een expert van een professioneel advies- en ingenieursbureau wordt uitgevoerd. De keuring betreft een visuele inspectie, waarbij alles wordt genoteerd betreffende de bouwtechnische staat van het huis. Specifieker gezegd: men gaat hierbij op zoek naar eventuele schades en achterstallig onderhoud. Een dergelijke keuring is vooral zinvol wanneer je de potentiële koper van een woning bent. Een bouwkundige keuring kun je bij Van Alfen Ingenieurs aanvragen. 

Wat heeft een tuin met een bouwkundige keuring te maken?

Bij een bouwkundig rapport denk je toch al gauw aan de woning zelf. Dus wat zoekt een expert dan in jouw achtertuin? Aan de bruine plekken in je gazon en de al dan niet bloeiende bloemen in je plantenbakken zal een bouwkundig expert natuurlijk geen aandacht besteden. Waar hij wel in geïnteresseerd is, is in de vraag hoe de bijgebouwen erbij staan. Met andere woorden: hoe is de staat van de schuur? De meeste mensen hebben een houten of stenen schuurtje in hun achtertuin staan. Deze zal op enkele punten beoordeeld worden. 

Wat brengt de bouwkundig expert precies in kaart?

Komt er een expert langs om de bijgebouwen in jouw tuin te keuren, dan wil hij deze gebouwen niet alleen van buiten, maar ook graag van binnen zien. Hij of zij heeft dus een sleutel nodig. De bouwkundig expert bekijkt onder andere de conditie van het schilderwerk en gaat na of er op bepaalde plekken sprake is van houtrot. Ook controleert hij de hardheid van de voegen. Tevens dient er bij een schuur of tuinhuisje een juiste afvoer aanwezig te zijn om lekkages te voorkomen. 

Het dak van de bijgebouwen in je tuin

Je ziet het steeds minder vaak, maar sommige schuren en tuinhuisjes hebben nog steeds een betonnen plaat als dak. Deze was oorspronkelijk bedoeld als waterdichte kering, maar inmiddels weten we dat beton door de jaren heen behoorlijk poreus kan worden. Het water wordt zo het beton ingezogen, waardoor de wapening daarvan kan gaan roesten, wat op zijn beurt betonschade tot gevolg heeft. Ook vervuiling en mosgroei op het beton vormen risicofactoren. Betonnen daken worden de laatste jaren steeds vaker vervangen door bitumen dakbedekking. 

Het verschil tussen een bouwkeuring en een taxatie

Veel mensen denken dat een bouwkeuring en een taxatie synoniemen voor elkaar zijn. Niets is echter minder waar. De bouwkundige keuring wordt door een onafhankelijk adviesbureau uitgevoerd en heeft enkel als doel de bouwtechnische staat van je woning en bijgebouwen in kaart te brengen. Met marktwaardes houden deze experts, in tegenstelling tot makelaars, zich niet bezig. Taxateurs zijn verantwoordelijk voor het taxatierapport van je woning. 

Woning verkopen? Vergeet je achtertuin niet!

Het komt vrijwel nooit voor dat de koop van een woning valt of staat met de omstandigheden waarin de bijgebouwen in de tuin verkeren. Toch draagt hun situatie wel bij aan het algemene plaatje dat de bouwkundig expert voor een potentiële koper dient te schetsen. Veel kleine gebreken kunnen namelijk leiden tot een finale optelsom waardoor iemand alsnog afhaakt. Wil je optimaal voorbereid zijn op de verkoop van je woning? Werp dan ook een blik in je achtertuin!