Tuin algemeen

Een taxus voor in de tuin

De taxus of venijnboom

Deze conifeer behoort tot de taxusfamilie en komt van nature voor in Nederland. Ook in België en Luxemburg wordt de taxus veel gezien. De venijnboom kan als solitair worden aangeplant. De taxus wordt echter het meest gebruikt als haag. Deze zeer langzaam groeiende boom kan wel 20 meter hoog worden. Dit duurt echter vele jaren. Deze venijnboom is zeer giftig. Wanneer er dieren van eten gaan ze dood. De giftige bestanddelen die in deze boom zitten worden gebruikt om medicijnen van te maken. Bepaalde vormen van kanker kunnen heel goed met bestanddelen uit de taxus worden bestreden.

Taxus aanplanten

Het duurt jaren voordat de taxus echt groot is en deze blijft mooi groen in de wintermaanden. Veel mensen gebruiken de taxus om er een haag van te maken voor in de tuin. Bedenk echter wel dat deze giftig is voor dieren en kinderen wanneer zij ervan gaan eten. Het rode omhulsel van de bessen is giftig evenals andere delen van de plant. Ga je de taxus gebruiken om een haag mee te vormen dat is deze na tien jaar ongeveer 2.50 meter hoog. Door snoei kan je deze haag onder controle houden wanneer deze te hoog wordt.

Om een dichte haag te krijgen is het belangrijk voldoende planten per meter te poten. Is het de bedoeling om een brede haag te creëren dan is het noodzaak om twee rijen te planten en de jonge taxusplanten om en om te poten. Het is verstandig om de haag in herfst of najaar aan te planten wanneer de grond nog warm is van de zomer. Vocht en warmte zorgen ervoor dat de taxus snel wortelt. In de winter staat alles uiteraard stil. Wanneer het voorjaar wordt komt direct de groei in de planten en zal je snel een dichte taxushaag vormen.

Taxus snoeien

Om de groei goed in de taxus te houden is het verstandig om regelmatig te snoeien. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten. Wanneer de de voor jou gewenste hoogte is bereikt kun je de bovenkant afsnoeien. Een taxushaag kan in juni en nog een keer in september worden gesnoeid. Informeer waar je het snoeisel kunt inleveren. Dit kan worden gebruikt om het kostbare medicijn (Taxol) tegen bepaalde vormen van kanker te fabriceren.

Oude taxus snoeien

De taxus is één van de weinig groenblijvende coniferen die tot op het kale hout kan worden gesnoeid. Vooral wanneer een oude boom aan verjonging toe is zal deze er wel bij varen. Deze rigoureuze snoei zorgt ervoor dat er na 3 jaar weer een volle taxusboom of haag te zien is. Het snoeien van een oude taxus mag in de wintermaanden gebeuren.

Taxus bestellen

Online kun je op een simpele manier een taxus bestellen. Wil je een hele haag dan worden de taxusplanten op een professionele manier verpakt en verzonden. De taxus zal in een pot geleverd worden en kan eigenlijk het hele jaar door worden besteld. Het is echter beter om dit in het najaar te doen omdat dit de planten alleen maar ten goede komt qua planttijd. Kijk voor meer informatie op de desbetreffende websites.