Vijver

Wat is een vijverpomp en waar dient deze voor?

Bij het woord vijverpomp kan waarschijnlijk iedereen wel iets bedenken, maar veel mensen komen vaak niet verder dan dat het een pomp is die het water schoonhoudt. Dat klopt ook, maar weinig mensen weten waar een vijverpomp precies voor dient en welke verschillende soorten er zijn. In dit artikel wordt de vijverpomp onder de loep genomen.

De vijverpomp

Het is belangrijk dat er watercirculatie in een vijver is. Een pomp kan ervoor zorgen dat het water circuleert, waardoor het vijverwater gezond blijft. Hoe gaat dit dan in zijn werk? Nou, in elke vijver bevinden zich afvalstoffen als ammoniak, nitraat en methaan. De vijver moet de mogelijkheid hebben om deze stoffen, via de lucht, af te geven aan de aarde. Dat is erg belangrijk, omdat het water anders niet gezond kan blijven. Door middel van watercirculatie wordt deze afgifte van afvalstoffen versneld. Dat is gunstig voor het vijverwater, omdat het zo goed gezond blijft. De vijver blijft als het ware ademen. Maar watercirculatie door middel van vijverpompen, zorgt er ook voor dat de vijver goede stoffen zoals CO2 en zuurstof kan opnemen. Dat is noodzakelijk voor een goede plantengroei en een gezond bacterieleven in de vijver. De pomp is dus op meerdere punten noodzakelijk in uw vijver.

Soorten pompen

Vijverpompen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kunt u kiezen uit een droge of natte opstelling, verschillende soorten vermogen. Maar ook in het aanbod en de prijs zijn verschillende keuzes mogelijk. Hierbij een overzichtelijke weergave:

  • Soort opstelling: een droge opstelling betekent dat de pomp buiten de vijver staat. De pomp is hierdoor makkelijk toegankelijk voor onderhoud. Nadelig is dat deze pomp in het zicht staat en dat er slangen in en uit de vijver lopen. Een natte opstelling van de pomp betekent dat de vijverpomp in de vijver staat. Afhankelijk van wat gewenst is, kan deze op de grond of op een verhoging in de vijver kunnen worden geplaatst. De meeste mensen met een vijver kiezen voor een pomp in natte opstelling, omdat de pomp zodoende uit zicht staat. Ook zijn de slangen van de pomp minder zichtbaar. Vaak is het kiezen voor een droge of natte opstelling een kwestie van smaak en behoeften van de eigenaar van de vijver.
  • Het vermogen: het vermogen dat een pomp heeft wordt aangegeven met het aantal liters water per uur dat gepompt kan worden. Een vermogensaanduiding van 1000 betekent dat de pomp 1000 liter water per uur in de vijver kan rondpompen. Als er veel regenval is, moet de pomp harder werken. Dan kan de vijverpomp al snel 25% minder water per uur rondpompen. Elke pomp heeft een ander vermogen. Hier dient u dus een keuze in te maken als u de pomp aan gaat schaffen.
  • Aanbod: er is een enorm ruim aanbod van vijverpompen. Bekijkt u van tevoren goed welke wensen u heeft met betrekking tot een nieuwe vijverpomp. Laat u als u twijfelt goed voorlichten door een specialist. Deze kan u zeker helpen met het uitzoeken van de juiste pomp voor in uw vijver.

Installatie en onderhoud

Een vijverpomp moet regelmatig onderhouden worden. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat deze pomp veel stoffen te verwerken heeft. Om de bodem van uw vijver schoon te houden, kunt u de vijverpomp op een kleine verhoging plaatsen. Dit kun je doen door er een paar bakstenen onder te leggen. Meestal draait een pomp in de vijver van maart tot november. Eigenlijk wordt u aangeraden om uw pomp na dit vijverseizoen uit de vijver te halen en volledig schoon te maken. In de wintermaanden is het daarbij ook het beste voor de pomp om hem binnen te bewaren. Daardoor verlengt de levensduur en kan de pomp bijvoorbeeld niet kapot vriezen. Meer onderhoud is eigenlijk niet nodig bij de meeste pompen.