Overig

Waarom zwemmen goed is voor je gezondheid

Zwemmen is ontzettend goed voor je gezondheid. Het is een sport waar mensen vaak niet aan denken, maar die wel heel veel gezondheidsvoordelen heeft. Je kan meerdere redenen hebben om voor zwemmen te kiezen. Het is dus tijd om na te gaan denken over zwemmen als sport. We zetten de voordelen van zwemmen voor je op een rijtje.


Goed voor de spieren en gezondheidsklachten

Zwemmen is ontzettend goed voor je spieren en kan een uitkomst bieden bij gezondheidsklachten. In het water heb je namelijk geen last van zwaartekracht en de schokbelasting voor je gewrichten is minimaal. Je rug hoeft geen gewicht te dragen. Hierdoor biedt zwemmen veel voordelen voor mensen met bijvoorbeeld reuma, overgewicht en/of rugklachten. Spieren ontspannen zich enorm in het water en het verlicht pijn. Ook kent zwemmen nagenoeg geen blessures. Het is onmogelijk om in het water spieren te overbelasten of iets te verzwikken.  

Afvallen en conditie

Als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je voldoende sport. Er is een verschil tussen het verbranden van vetten en het verbranden van koolhydraten. Korte explosieve sporten, zoals fitness, zijn minder geschikt om af te vallen. Je verbrandt daar namelijk koolhydraten mee. Om af te vallen is het belangrijk dat je vetten verbrandt en dit doe je met het beoefenen van duursporten, zoals zwemmen en hardlopen. Zwemmen kost veel energie omdat je weerstand hebt van water. Daarom is het goed voor al je spiergroepen. Een ander voordeel van zwemmen is dat je er je conditie enorm mee verbetert. Je traint met zwemmen namelijk je hulpademhalingsspieren waardoor je uithoudingsvermogen groter wordt. Zwemmen is goed voor hart en longen.

Ontspanning en geluk

Zwemmen is geestelijk erg ontspannend. Als je veel last hebt van stress is zwemmen een goede oplossing. Bewegen in water heeft namelijk een ontspannende werking op de geest. Je kan tijdens het zwemmen je hoofd helemaal leeg maken, je hoeft er niet bij na te denken. Ook lichamelijk is het in zekere zin ontspannend. Door het gevoel van gewichtloosheid is het een andere manier van inspannen.

Genoeg redenen om een abonnement bij het plaatselijke zwembad aan te schaffen. Mocht je dit te ver weg vinden of wil je niet elke keer rekening hoeven houden met openingstijden, dan is het een idee om te kiezen voor een zwembad in je tuin. Een hele investering, maar als je regelmatig zwemt haal je dit er met gemak uit. Zeker met al deze voordelen in je achterhoofd.