Overig

Een tuin die weinig onderhoud nodig heeft

Iedereen wil graag een mooie tuin hebben om lekker in te relaxen wanneer de zomer weer is aangebroken. Toch heeft niet iedereen de tijd om urenlang de tuin te onderhouden. Hierdoor raakt de tuin in verval en is het snel gedaan met het mooie groen. Gelukkig zijn er wel manieren waarop een tuin gemaakt kan worden die maar weinig onderhoud nodig heeft. Op deze manier kunnen ook mensen met een druk schema lange tijd van een mooie tuin genieten.

Bomen

Bomen hebben enkel wat aandacht nodig in de eerste levensjaren. Een jonge boom moet onder andere beschermd worden tegen ongedierte. Is de boom echter een aantal jaren oud dan heeft deze vrijwel geen onderhoud meer nodig, maar zorgen wel voor een mooie groene tuin. Naaldbomen hebben het minste onderhoud nodig. Voor andere soorten bomen is de enige taak om in de herfst de bladeren op te harken.

Stenen in de tuin

Een tuin heeft niet perse een grasmat nodig die regelmatig onderhouden moet worden. In plaats daarvan zou je ook kunnen kiezen voor gravel in de tuin. Deze stenen bieden immers ook een natuurlijke look en hebben helemaal geen onderhoud nodig. Dit is een goed alternatief voor een grasmat die gemaaid, besproeid en onkruidvrij gemaakt moet worden.

Bloemen

Een tuin moet natuurlijk toch een beetje kleur krijgen in de zomer. De beste manier om dit te doen is met bloemen. De meeste bloemen hebben wel wat onderhoud nodig zoals bewateren. Echter sommige bloemensoorten kunnen prima met weinig onderhoud overleven. Deze bloemen hebben in droge periodes slechts een enkele keer water nodig en vereisen niet dat dit met regelmaat gebeurt. Goede voorbeelden hiervan zijn wilde madeliefjes en vergeet-mij-nietjes.

Irrigatie aan laten leggen

Een tuin creƫren die weinig onderhoud nodig heeft hoeft niet perse gedaan te worden door enkel bloemen en planten uit te kiezen die weinig aandacht vereisen. Het is namelijk ook goed mogelijk om het onderhoud voor een groot deel te automatiseren. In de tuin kan bijvoorbeeld een irrigatie systeem aangelegd worden waarmee het gazon, bloemen en struiken automatisch van water voorzien worden. Hiervoor hoef je enkel een schakelaar om te zetten om de sprinklers te activeren. Deze kunnen echter ook op een tijdschakelaar gezet worden waardoor dit volledig automatisch gaat. Om een dergelijk irrigatie systeem te installeren heb je wel de hulp van een professional nodig, maar het is een eenmalige investering die zeker de moeite waard is wanneer je lange tijd van een mooie groene tuin wilt genieten zonder al teveel onderhoud.